Landsväg

BILDEXTRA: Tappert kämpande lag försökte in i det sista i Tjeckien

Även i den sista etappen av Gracia Orlová Tour i Tjeckien bjöd söndagen på dramatik och utmaningar av det svenska tappra damlaget. Alexander Wetterhall, assisterande förbundskapten, är väldigt nöjd med lagets inställning. ”Dessutom väldigt, väldigt snyggt kört av Karin Söderqvist i en attack som färgsatte sista etappen”, säger Wetterhall, beskrev tävlingens intensiva slutskede så här. (Uppdaterad version med bildextra.)

”Två och ett halvt varv kvar och går Karin iväg solo och får 50 sekunder. Det bryggar upp tre andra tjejer på halva näst sista varvet som lyckades komma i slutet på näst sista varvet.”

 ”I det läget är det en klunga i panik som kör i kapp dem så att det blir en spurt av det hela ändå,” fortsatte Wetterhall, beskriva den febrila ansträngningen från huvudklungan att återansluta med de ledande cyklisterna med Karin Söderqvist som virtuellt hade podiekänning från sin sjuttondeplats.

I spurten hade laget inte många kvar som kunde utmana om toppositionerna.

”Vi hade redan tappat Ebba i en krasch. Hon var tillbaka på cykeln igen men vi hade också tappat Anna till grupp två. Men Mika, Ella och Karin försöker sätta upp någonting till spurten där men energin är slut,” förklarade Wetterhall om de senaste dagarnas ansträngningar där Mika exempelvis hade en soloattack i lördags tömt lagets reserver.

Alexander Wetterhall lyfte också fram de positiva aspekterna av lagets insatser.

”Väldigt, väldigt bra krigat tillsammans och extremt snyggt kört av Karin och göra en liten utflykt på dagen där som färgsätter tävlingen. Så det är kul,” säger han.

Wetterhall avslutade med att reflektera över lagets sammanlagda resultat där KArin Söderqvist var 18:e i totalen.

”Vi åker hem härifrån med en topp fem, en topp tio och en tolvsteplats då på etapperna så vi får lansera det som bra. Och utvecklande.”

Lagets framtidsutsikter ser ljusa ut med den erfarenhet de yngre cyklisterna samlat på sig.

”Vi har haft ett mycket yngre lag här än tidigare och vi har samlat på oss mycket erfarenhet längs vägen så det har varit väldigt kul för oss alla,” avslutade Wetterhall, med en positiv blick framåt.

Man kan också beskriva den femte dagen så här i Dalibor Valéks bilder:

Gracia Orlová tour totalställning

  • 1 Corinna Lechner, Tyskland/ Wheel Divas
  • 2 Mirre Knaven, Nederländerna/ AG Insurance-Soudal NXTG +0.31
  • 3 Urška Zigart, Slovenien/ Liv AlUla Jayco +0.45
  • 18 Karin Söderqvist, Sverige +1.45
  • 39 Mika Söderström, Sverige +3.20
  • 71 Ella Wahlström, Sverige +13.18
  • 73 Ebba Granqvist, Sverige +15.07
  • 91 Anna Söderqvist, Sverige +27.20
  • DNF Tilde Hammarström, Sverige

Text: SCF
Foto: Dalibor Válek (bildextra under måndagen)


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.