Landsväg

Starkt EM-linje av Teodor de Luca – resten av juniorlaget i masskrasch

Juniorernas EM-linjelopp präglades av en stor krasch där tre av svenskarna blev inblandade och till sist alla tre fick bryta. Extra starkt av kvarvarande Teodor de Luca att finnas med så högt upp som 23:e plats i det STORA startfältet i Drenthe.

Herrjuniorer och stort startfält i ett mästerskap gör att det kan bli extra hetsigt. Svenskarna var aktiva i början. Men efter ungefär det att halva sträckan av de 111 kilometerna var avverkade så kom det mindre rolig information i radion.

”Det kom rapporter om att det hade inträffat en stor krasch och att Sverige tillhörde de nationer som hade cyklister inblandade. När vi kom fram så såg vi att såväl Ville Merlöv, Alfred Oldin och Linus Larsson var i backen. Alfred var i väg ganska snabbt för att försöka jaga ikapp klungan. Där fanns  Teodor de Luca, som precis klarade sig undan kraschen kvar”, säger Sveriges assisterande förbundskapten Alexander Wetterhall.

Med tanke på alla krascher under det senaste etapploppet i Schweiz var det flera sargade kroppar och till sist hade alla brutit.

”Ville Merlöv blödde ganska mycket, kom upp på en reservcykel men tog sig bara till målet innan han bröt. Linus Larsson fick åka ambulans till målet men det ska vara ett ganska bra läge med honom”, rapporterar Alexander Wetterhall.

Förstaårsjunioren Teodor de Luca har kört väldigt bra när han har fått chansen i den blågula dräkten och 23:a på sitt första EM bara åtta sekunder från gruppen som spurtade om silvret är fina stats.

”Teodor positionerade sig fint i klungan. Han gjorde ett riktigt bra lopp, inte minst då han fick klara sig själv halva loppet. Bra krigat av herrjuniorerna och Teodor håller flaggan högt”, avslutar Wetterhall.

EM linjelopp herrjunior

  • 1 Anze Ravbar, Slovenien 2.38,50
  • 2 Matys Grisel, Frankrike +0.02
  • 3 Zak Erzen, Slovenien +0.02
  • 23 Teodor de Luca, Sverige +0.10
  • DNF Alfred Oldin, Sverige
  • DNF Ville Merlöv, Sverige
  • DNF Linus Larsson, Sverige

Alla resultat från herrjuniorernas lopp här!

Så tävlar svenskarna resten av EM-helgen

  • Lördag 13.45: Linjelopp damelit 129,6 kilometer med Emilia Fahlin och Hanna Nilsson.
  • Söndag 09.00: Linjelopp damjunior 68,2 kilometer med Stina Kagevi och Ella Wahlström.

Alla resultat från återstående EM-lopp här!

Text och foto: Svenska Cykelförbundet


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.