Landsväg

Spännande race i alla SWE Cup ABC-klasser under Nationaldagsloppet

Nationaldagsloppet utanför Vallentuna är en traditionell SWE Cup i landväg. Det blev spännande lopp i alla ABC-klasser där den nya tävlingsmodellen börjar sätta sig. I A-klasserna segrade SWE Cup-ledande hemmacyklisten Mika Söderström från Stockholm CK efter fin körning och Viktor Lychou, som numera kör för Team IBT-Tripeak, där väldigt offensiv körning i dubbla utbrytningar lönade sig.

I damernas A-klass går Mika Söderström från klarhet till klarhet. under första halvan av loppet låg hon bekvämt i sista tredjedelen av klungan och lät andra ta smårycken.

I andra halvan fanns hon med i en stark utbrytarkvartett med landslagskollegan Ebba Granqvist, Karin Pettersson och portugisiskan Vera Vilaça.

Mika tog spurten. Väldigt stor skillnad gentemot förra året vid den här tiden då hon just var tillbaka från hjärnskakning.

Damer A

 1. Mika Söderström, Stockholm CK
 2. Vera Vilaça, DAS-Hutchinson-Brother UK
 3. Ebba Granqvist, Falu CK
 4. Karin Pettersson, Jönköpings CK
 5. Therese Fjordäng, Örebrocyklisterna
 6. Maja Johansson, Stockholm CK

* * *

I herrar A hade vi en fin utbrytning med Joel Rydergren, CK Hymer, Jimmy Carlsson, Inte bara Posten SK, slutsegraren Viktor Lychou, Team IBT-Tripeak (i gröna tröja på bilden) samt Gustav Lovidius, Södertälje CK. Det var uppe på fyra minuter i de byiga vindarna utanför Vallentuna. En incident minskade chanserna för den kvartetten att hålla.

Klungan hade ändå rätt bra koll där ska sägas även om få lag tog ansvar initialt. Mest intresse som här av Motala AIF Serneke Allebike, som hade delar av contilaget utomlands, och Mölndals CK.

Viktor Lychou var verkligen starkast i detta lopp. Han fanns med även i den andra utbrytningen och den höll hem med fem sekunders marginal för Lychous del. Marcus Wehlin tvåa och noteras att det var två islänningar topp 6.

Herrar A

 1. Viktor Lychou, Team IBT-Tripeak
 2. Marcus Wehlin, CK Hymer
 3. Davíð Jónsson, HFR
 4. Tim Gustavsson, CK Bure
 5. Carl Kagevi, Team IBT-Tripeak
 6. Kristinn Jonsson, HFR
 7. Hugo Forssell, CK Hymer
 8. Paul Greijus, Motala AIF Serneke Allebike

Därmed tar Marcus Wehlin över ledartröjan i SWE Cup före Carl Kagevi, Hugo Forssell (i tät i klungan på bilden nedan som startade i gula ledartröjan) och Viktor Lychou. Det är jämnt och spännande nu är SWE Cup ABC landsväg tar uppehåll till Uppsala den 17 augusti.

* * *

Juniorlandslagscyklisten Gustav Magnusson tog hem spurten i herrar B i Nationaldagsloppet i SWE Cup. Det var en sextett som hade fått en lucka innan det långa upploppet i Lindholmen utanför Vallentuna.

”Riktigt bra racing tycker jag. Först var det två loss i ett bryt. Sedan bryggade fyra cyklister. Och så var det ett riktigt fint försök av  CK Ringens Filip Persson med dryga kilometern kvar. Han blev ikappåkt men det var BRA kört. Och så fick vi se en vass spurt av  Gustav Magnusson”, säger Alexander Wetterhall i en rapport från följebilen.

”Riktigt bra lopp överlag i dag”, sammanfattar assisterande förbundskaptenen,

Magnusson är annars mera är känd för att vara åkstark än spurtsnabb men tillhör de juniorer som gjort det bra i Nations Cup, senast i tyska Saarland Trofeo.

Herrar B

 1. Gustav Magnusson, Jönköpings CK
 2. Gustav Enhörning, Örebrocyklisterna
 3. Nils Junker, Tyresö CK
 4. Joel Mellby, CK Master
 5. Victor Hedeås, CK Ringen
 6. Filip Persson, CK Ringen

Nu tog Magnusson över ledningen i SWE Cup-totalen efter en B-klass som slutade så här.

Tyvärr en vurpa i klungan strax innan mål med ganska många cyklister med. Flera fick kännbara skador som brutet nyckelben och någon trolig fraktur men inget jätteallvarligt var de första rapporterna. Hela tävlingen försköts en kvart.

* * *

Det är alltid väldigt trevligt och BRA när våra duktiga paracyklister tävlar på samma SWE Cup som övriga klasser, som på Nationaldagsloppet. Det var SWE Cup del 1 för paracyklisterna, tempodelen, i det som utmynnar i jaktstart.

Segrade gjorde Arnt-Christian Furuberg, som kör klubben med det underbara namnet Sockertoppen IF, i handcykel, norrmannen Kevin Touya i racer.
Så här ser det ut inför linjeloppet med jaktstart och det är bruttotider med omräkningsfaktor som är noterade:

Handcykel

 1. Arnt-Christian Furuberg, Sockertoppen IF 44:16
 2. Karl Utterhall, Mölndals CK 48:26

Racer

 1. Kevin Touya, Bingsfoss SK Norge 30:46
 2. Mats Blomstedt, Finspångs CA 36:15
 3. Martin Lindén, Skoghalls CK-Hammarö 42:06
 4. Katarina Grahn, Tjust Bike o Running Club  44:52
 5. Kristoffer Lempiäinen, SMACK 53:51

Sedan körde Paralympicsaktuella Louise Jannering med piloten Catrin Nilsson igenom ett riktigt bra lopp i tandem med bruttotid 32.54.

Tyvärr fanns en annan cyklist som är aktuell för Paralympics, Henrik Marvig som startade i herrar B, med i den ganska stora kraschen strax innan mål. Vi återkommer även där med läget under fredagen.

* * *

Damer B hade mycket glädjande flera deltagare än tidigare och det blev ett riktigt cykellopp med flera spännande sekvenser och till sist en spurtuppgörelse av den breddklassen. SWE Cup-ledaren Linda Tufvesson, som kör för Borlänge, vann spurten före Linnea Gunnarsson, Örebrocyklisterna, och Annika Stark från Östra Aros CK. Många glada miner efter ett roligt lopp. Kul!

Damer B

 1. Linda Tufvesson, Borlänge CK
 2. Linnea Gunnarsson, Örebrocyklisterna
 3. Annika Stark, Östra Aros CK
 4. Åsa Lundström, Västerås CK
 5. Julia Lindström, Åstorps CK
 6. Camilla Hansson, Östra Aros CK

* * *

Och herrarnas i herrarnas bredd- och ungdomsklass, som heter C ,blev det en spännande spurtuppgörelse med mycket känslor. Alexander Hallsten gladde sin familj och supportrar med seger före unge Oliver Andersen.

Herrar C

 1. Alexander Hallsten, Rocket Racing Sweden
 2. Oliver Andersen, MTB Täby
 3. Albin Karlsson, Ringmurens CK
 4. Mattias Lissola Johansson, Borlänge CK
 5. Christer Sehlstedt, Rocket Racing Sweden
 6. Sebastian Grass, CK Lunedi
 • På fredag träffar ni Louise Jannering och Catrin Nilsson i en intervju om deras situation och form där de siktar på Paralympics men just nu saknar både svensk kvotplats och ja från SPK. Det ser ljust ut men inget är klart.
 • Det kommer också en längre intervju med Amir Ansari från Nationaldagsloppets arrangör, Stockholm CK. Han tar sikte på OS-tempot i Paris i IOK:s flyktinglag efter en mycket speciell resa där cykelsporten så starkt har bidragit med så mycket i hans nya liv i Sverige. Extremt mycket pollenproblem, men Ansari gick i mål i tätklungan på hemmavägarna.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Tomas Larsson och SCF