Landsväg

I dag startar ungt och intressant svenskt lag i Gracia Orlová tour

Ett yngre lag med mindre erfarenhet än när Jenny Rissveds vann förra året men med lika stor entusiasm står redo att möta utmaningarna i årets Gracia Orlová tour. Fem etapper på fyra dagar ska avverkas med början efter lunch nu på torsdagen.

Den spända förväntan i Tjeckien är påtaglig på morgonen innan sträckan Orlová till Stramberk ska avverkas. Det är ganska korta men ändå tuffa etapper i Gracia Orlová; första linjeloppet är småkuperat och möter 104 kilometer med 1300 höjdmeter att ta.

”Det är fint i Tjeckien, lite kallt igår men torsdagen ska ha tio plusgrader och sol”, inleder en påtagligt optimistisk Alexander Wetterhall, assisterande förbundskapten och coach i Tjeckien.

”Tjejerna är taggade på uppgiften och vi är redo att knyta ihop det här åp första sträckan. Lagets mål att inte bara bevara men även att skapa tidsmarginaler mot de värsta konkurrenterna. Men det är också hård konkurrens med flera bra utvecklingslag till WWT-team, ett riktigt starkt polskt lag som kör bra här och så ett belgiskt landslag med någon vass tjej.”

Med startnummer 1 till 6 efter fjolårssegern och en avslutningsbacke som lovar en hård final, är strategin klar.

”Karin Söderqvist (i mitten närmast kameran på översta bilden) kan köra bra totalt sett här. Det ska bli kul att se exempelvis Mika Söderström, som också ser stark ut – men ännu inte har erfarenhet av den här typen av lopp. Vi kommer fokusera på att inte tappa någon tid fram till den tuffa finalen. Den avslutande klättringen är dagens prövning, en två kilometer lång backe som kan avgöra mycket”, säger Wetterhall.

De övriga tjejerna i detta mestadels unga men intressanta lag är Ebba Granqvist, Ella Wahlström, Tilde Hammarström och Anna Söderqvist.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.