Landsväg

Nästan hela laget med i tätklungan på tuff inledning i Trofeo Saarland

LVM Saarland Trofeo i Tyskland är ett mycket prestigefyllt Nations Cup-lopp för juniorer som är inne på det 36:e året. Det såg väldigt bra ut just innan det skulle till att avgöras, men med världens bästa juniorer på plats kan det bli så att erfarenheterna blir viktigast vissa dagar.

Det var 110 kilometer med 1700 höjdmeter mellan Friedrichsthal och Furpach som stod på menyn. Ettappen vanns av italienaren Andrea Montager efter en mäktig avslutning men där den drygt 70 cyklister stora huvudklungan bara var 15 sekunder efter.

Där fanns glädjande nog fem av svenskarna i tur och ordning: Linus Larsson, Joel Mellby, Gustav Magnusson, Vilmer Ekman och Vilgot Reinhold. Inga placeringar att tala om men den svenska kvintetten är med inför fortsättningen.

”De är också med bra så länge in i loppet på första etappen; sitter i riktigt hyfsad position inför finalen. Sedan tappar de position i sluthetsen. Men så kan det vara ibland. Hela laget visar bra inställning, bra moral – och det är nya tag i morgon”, säger förbundskaptenen Lucas Persson på torsdagskvällen.

Svenska placeringarna första dagen

  • 48 Linus Larsson +0.15
  • 59 Joel Mellby +0.15
  • 61 Gustav Magnusson +0.15
  • 70 Vilmer Ekman +0.15
  • 74 Vilgot Reinhold +0.15
  • 106 Gustav Nystrand 21.19

Det är en rätt lång men inte allt för kuperad fredagsetapp som ser ut att kunna utmynna i en samlad klunga mot slutet, kanske en etapp för starka spurtaren Linus Larsson (övre bilden).

Text och foto: SCF