Landsväg

BILDEXTRA: Motalas och Ahlssons så offensiva körning gav SM-seger

Oj, vilket härligt och spännande cykellopp det blev när Motala dominerade herrarnas SM-kortdistans – mest utmanade av Södertälje. Logisk pall efter 2024 års kortdistans-SM därmed: Jonathan Ahlsson, Edvin Lovidius och Eric Pedersen där guld och brons gick till Motala AIF CK och silvret då till Södertäljes kapten denna varma och klibbiga SM-dag då åskvädret dök upp över Mälaren men bara tangerade Västerås.

Trion Ahlsson, Lovidius och Pedersen gick loss rätt tidigt i en utbrytning. Ingen kunde brygga. Och så splittrades den när Ahlsson satte press på Lovidius. Kul racing för både publiken i Västerås hamnområde, som fick se det avgörande rycket när Ahlsson gick på rött ett halvt varv, och alla tv-tittare.

”Ja, jag tycker att vi i Motala är med bra i loppet från start. Vi har ju ganska många man att spela med. Till slut kommer ju jag och Eric loss, tillsammans med Edvin Lovidius från Södertälje då”, säger Jonathan Ahlsson.

Han tycker att ha har haft tunga år men har en bättre känsla nu och har kört bra även internationellt i U23-landslaget.

”Ja, jag har ju inga resultat att tala om men känslan är bättre än under de två föregående säsongerna som har varit tunga för mig. Och nu fick jag ju ett resultat, riktigt skönt”, säger Jonathan Ahlsson och skiner upp.

Brorsan Jacob har ju tre SM-guld i tempo men nu kontrade alltså Jonthe med ett i kortdistans efter ett underhållande SM-lopp med mycket taktiskt spel. Situationen i utbrytningen på tre som var lite delikat att hantera då Motalakillarna till en början drog fram en av loppets två huvudfavoriter. Sedan gick Lovidius upp och hjälpte till lite.

Samtidigt hade den andra, Hugo Forssell, isolerats i den jagande klungan som ensam Hymercyklist – kämpade på bra men fick till sist ge upp. Resultatlistans åtta översta platser är enbart Motala och Södertälje, vilket säger det mesta.

Förra årets silvermedaljör, så på hemmaplan, Michael Wincent var en annan som fick känna på extra mycket att vara ensam cyklist mot väl fungerande lag när loppet blev så offensivt, tia till sist. Förra årets trea, Carl Kagevi, gjorde ett rejält försök att nå bronset men slutade femma.

 

Loppet hamnade i ett skarpt läge när det gäller medaljkampen för Ahlsson och Pedersen. Det skulle sannolikt inte bli något guld i en spurt på tre.

Lovidius har flera topplaceringar internationellt från samlad klunga och var exempelvis trea på linje-SM i Tierp bakom den där grymt tajta spurtuppgörelsen mellan Lucas Eriksson och Hugo Forssell. Motalas på papperet vassaste spurtare för dagen, David Larsson och Ville Merlöv, fanns ju inte med därframme.

”Vi vill ju hålla tillbaka det lite så vi inte bara skjutsar honom (Edvin) till segern till guldet. Men så var det ju  jättebra läge för oss då vi var två i en utbrytning på tre. Jag testade, fick en lucka direkt – och då var det bara att köra och satsa alla kort i den attacken”, säger Jonathan Ahlsson i en liten tv-intervju på SWE Cyclings SoMe.

Så slutade herrarnas SM-kortdistans

  1. Jonathan Ahlsson, Motala AIF CK
  2. Edvin Lovidius, Södertälje CK +0.36
  3. Eric Pedersen, Motala AIF CK +0.45
  4. Lukas Vernersson, Motala AIF CK +0.54
  5. Carl Kagevi, Södertälje CK +o.59
  6. Viktor Lychou, Södertälje CK +1.10
  7. Paul Greijus, Motala AIF CK +1.10
  8. Ville Merlöv, Motala AIF CK +1.10
  9. Rasmus Käll, Ryska Posten SK 1.10
  10. Michael Wincent, Team UV IK +1.10

Och som om det inte hade varit nog med Motalainslag på denna så delade även Sällskapet Gamla Tävlingscyklister (SGT) ut priset till den mest framgångsrika SM-klubben 2024. Det var jämnt mellan Motala och Hymer men Motala vann även den kampen tack vare det sista loppet.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF