Meny
Landsväg

Fint lagarbete gav slagläge ute på sista EM-varvet i U23-damernas linje

Hela det svenska U23-damlaget gjorde det bra på EM- linjeloppet i nederländska Drenthe. Kvartetten körde för Caroline Andersson och Julia Borgström, som också kom i mål på snygga placeringar i form av 13 respektive 15. Men svenskarna missade den avgörande utbrytningen på sista varvet – och därmed var medaljläget borta.

Det var 108 kilometer varav 39 kilometer platt inledning in mot fem gnetiga och hårda varv där tuffa stigningen Vamberg ska passeras lika många gånger.

”De kör väldigt bra tillsammans tjejerna. De är med långt, långt fram varje varv egentligen och samarbetar bra alla fyra”, berättar assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall.

När EM-tävlingen går in i skarpt läge på sista varvet ser det med andra ord riktigt bra ut för svensk del.

”I det läget går det iväg en grupp på sex stycken cyklister och där har vi tyvärr ingen med. Det var det moment som avgjorde tävlingen eftersom tre av dem höll ända in över mållinjen.

Caroline Andersson har kört bra i sitt nya proffsteam denna säsong och var 13:e på U23-linjeloppet i EM.  ARKIVBILD: Liv Racing TeqFind.

 

Kvar i gruppen just bakom när det drar ihop sig till spurt är Caroline Andersson och Julia Borgström.

”De placerar sig som nummer 13 och 15. Egentligen ett bra lopp av hela laget. Det felar lite på sista varvet. De sitter lite för långt bak för att någon ska kunna gå med. Ett lag som Belgien klarar inte heller så det är vad det är. Bra krigat av alla fyra”, säger Wetterhall.

Stabila EM-linjelopp här i Drenthe även av Julia Borgström och Karin Söderqvist. Foto: SCF

 

Karin Söderqvist gjorde också ett stabilt lopp och var med ganska långt framme, bara 15 sekunder efter nämnda duo i mål och plats 31. Wilma Olausson kraschade lite otäckt; fullföljde trots smärtor kring nyckelbenet som direkt efter målgång befarades vara brutet.

”Nu är skadan kollad och det var ingen ny fraktur vid nyckelbenet, utan att den platta som redan finns inopererad kring nyckelbenet hade blivit böjd. Så en lite mindre grej än vad som först var befarat”, rapporterar Alexander Wetterhall på lördagen.

EM linjelopp damer U23

  • 1 Ilse Pluimers, Nederländerna 2:46:33
  • 2 Anna Shackley, Storbritannien +0.01
  • 3 Linda Zanetti, Schweiz +0.01
  • 13 Caroline Andersson, Sverige+0.25
  • 15 Julia Borgström, Sverige +0.25
  • 31 Karin Söderqvist, Sverige +0.38
  • 79 Wilma Olausson, Sverige +06.52

Alla resultat och tider från damernas U23-linjelopp på EM i Drenthe här!

Så tävlar de svenska EM-cyklisterna i helgen

  • Lördag 09.00: Linjelopp herrjunior 109,3 kilometer med Ville Merlöv, Teodor de Luca, Linus Larsson och Alfred Oldin. Rapport inom kort!
  • Lördag 13.45: Linjelopp damelit 129,6 kilometer med Emilia Fahlin och Hanna Nilsson.
  • Söndag 09.00: Linjelopp damjunior 68,2 kilometer med Stina Kagevi och Ella Wahlström.

Text: Svenska Cykelförbundet
Foto: SCF och Liv Racing TeqFind


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.