Landsväg

Edvin Lovidius gjorde riktigt bra försök på båda helgens etapper

Edvin Lovidius var så bra med hela vägen på den fjärde etappen Orlen Nations Grand Prix av och större delen av femte, men stolpe ut båda gångerna på slutet. Större delen av utbrytargruppen blev inhämtade med 500 meter kvar i lördags. Ändå 14:e på etappen där. På söndagen punkterade Lovidius just när svenska servicebilen kallats ner från en ny superintressant utbrytning. Bäste svensk i totalen var Eric Pedersen efter en stabil insats.

Det var 175 kilometer som skulle avverkas mellan Bukovina Resort och Jasło när det polska etapploppet faktiskt hade kommit in i Polen på fjärde etappen.

Det svenska laget var på hugget från start med målet att ha en cyklist med i en tidig utbrytning. Så blev det också i form av Edvin Lovidius som har gjort det väldigt bra de senaste veckorna sp nu fanns den där topp tre-chansen.

”Gruppen kom i väg bra och med en och en halv mil kvar hade de fortfarande minuten till klungan. Med en ganska brant backe med halvmilen kvar trodde jag ändå att de skulle bli inhämtade där. Men de höll bra och hade fortfarande 30 sekunder. Men när en dansk sticker från gruppen med tre kilometer kvar och en italienare lyckas brygga det rycket så stannar det av lite. Edvin och resten av den kvarvarande gruppen blir tyvärr inhämtade  med 500 meter kvar medan de andra två går hem”, rapporterar Lucas Persson.

Dansken Peter Øxenberg Hansen vann etappen före italienaren Filippo d’Aiuto och de var som sagt de enda två som hade nytta av allt jobb i utbrytningen.

Men den svenska körningen var helt enligt plan. Ibland räcker det ända hem och ibland inte, så Lucas var ändå nöjd med laget och Edvins körning på fjärde etappen.

Detta var den etapp som just Lovidius hade störst chans att göra något på. Orlen Nations Grand Prix avslutas på söndagen med hela 2700 höjdmeter att ta på 15 mil.

MEN Lovidius lyckades pricka helt rätt igen när det gäller att komma med i rätt utbrytning på söndagens avslutande etapp. Det var elva cyklister som kom loss efter att tre hade bryggat Lovidius bryt. Lucas Persson berättar:

”Klungan tog utbrytningen på stort allvar och hade mestadels kontroll. Men de kom allt närmare målet och hade hela tiden runt minuten, precis den gräns när man kallar ner oss i servicebilarna bakom huvudklungan i stället. När de hade 40 sekunder var kom order att backa ner och just därefter punkterade Edvin. Ingen hjälp från den neutrala servicebilen och det var då kört även om han fick ta pace upp till klungan så var det kört med en så hård avslutning. Ibland är det tufft med cykeltävlingar…”

Bäst både i denna avslutning och i etapploppet klarade sig en stabilt cyklande Eric Pedersen. Vann gjorde Mathys Rondel efter att det franska laget kontrollerat hans ledning efter andra etappen på ett imponerande sätt.

Slutresultat för U23-landslaget i Orlen Nations Grand Prix

 • Mathys Rondel, Frankrike
 • 30 Eric Pedersen, Sverige +5.07
 • 72 Edvin Lovidius, Sverige +19.26
 • 77 Hugo Lennartsson, Sverige +21.10
 • 89  Jonathan Ahlsson, Sverige +25.49
 • 90 Carl Kagevi, Sverige +25.56
 • 110 Ville Merlöv, Sverige +42.34

Alla resultat i Orlen Nations Grand Prix.

Följ med bakom kulisserna i etapploppen, missa inte att kolla in @swecycling_lvg på Instagram!

***

Eric Pedersen fortsatt bra med när polskt etapplopp gästade Slovakien

Tredje etappen av Orlen Nations Grand Prix för landslag var även den en kuperad historia. När väl beslutet kom köra etappen i Slovakien (se nedan) kom så fortsatte Eric Pedersen att köra stabilt och han är bästa svensk i det polska etapploppet som i helgen avslutas just i Polen.

”Det var en tuff etapp, inte minst den sista backen. Jonte (Jonathan Ahlsson) tappade kontakt med klungan eftre att hamnat fel vid en av alla vurpor utför. Men det var en helt okej laginsats och vi siktar på att göra något bra på någon av de återstående etapperna när det inte riktigt är lika tuffa backar”, säger förbundskaptenen Lucas Persson.

De bägge bäst placerade svenskarna, med rimligt avstånd vid exempelvis en tidig utbrytning som går hem är Eric Pedersen och den så formstarke Edvin Lovidius.

Pedersen hoppade upp fem platser i totalen till att vara 33:a med brukbara 2.19 fram till täten medan Lovidius avancerade elva pinnhål till plats 49.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.

***

Chefskommissarien var nära att ställa in tredje etappen i Slovakien

Det som stack ut mest på andra etappen av  etappen av polska etapploppet Orlen Nations Grand Prix, som även den kördes i Tjeckien, var efterspelet då det skulle avgöras om tredje etappen skulle bli av. I skrivande stund ser det ut som att etappen, som ska köras i Slovakien, startar som tänkt strax efter lunchtid på fredagen. 

Anledningen till att den ansvarige kommissarien för tredje etappen har haft tankar att ställa in är förstås mordförsöket på Slovakiens premiärminister Robert Fico, som sköts med flera skott på onsdagen men i skrivande stund ser ut att överleva attacken.

”Beskedet till lagen är att om premiärministern överlever så körs etappen som tänkt, annars går det naturligtvis inte att arrangera ett cykellopp i Slovakien”, rapporterar förbundskaptenen Lucas Persson på torsdagskvällen.

Det var 2000 höjdeter som skulle tas på 110 kilometer mellan Přerov och Kohútka så en del branta backar med andra ord. Jonathan Ahlsson har fyra poäng i kampen om bergatröjan och är sjua i den tävlingen.

Bäst på etappen var Eric Pedersen, som kör stabilt. Han var 42:a och var 1.37 efter Mathys Rondel som tog över ledartröjan efter en etapp som det franska laget dominerade. Edvin Lovidius, som har visat strålande form i slutet av april och början av maj, blev av med fem UCI-poäng efter att ha kastat sin drickaflaska på fel ställe.

”Edvin är fortfarande i bra form så även om bansträckningarna här inte passar honom tar både han och laget sikte på en topp tre på en enskild etapp”, säger Lucas Persson.

Svenskarna efter andra etappen av Orlen Nations Grand Prix

 • 38 Eric Pedersen, Sverige +2.10
 • 60 Edvin Lovidius, Sverige +4.11
 • 76 Hugo Lennartsson, Sverige +7.20
 • 92 Jonathan Ahlsson, Sverige +1.22
 • 99 Carl Kagevi, Sverige +10:31
 • 129 Ville Merlöv, Sverige +22.32

* * *

Järnvägsbommar stoppade Merlövs chanser på första etappen

Under den första etappen av polska etapploppet Orlen Nations Grand Prix, som kördes i Tjeckien, blev det ett oväntat drama när Ville Merlöv stoppades av järnvägsbommar. I stället för att få komma i väg i en utbrytning som gick hem blev Merlöv, som fick hoppa in som reserv i det svenska U23-landslaget, nedskjutsad till klungan. Hugo Lennartsson och formstarke Edvin Lovidius var starka på slutet, men en vurpa framför dem påverkade deras slutresultat.

Dansken Kristian Egholm, en cyklist från Luxemburg skapade en avgörande utbrytning där. Italienaren Pietro Mattio bryggade på egen hand och slutade tvåa bakom dansken.

Ville Merlöv fanns med bra efter 40 av de 135 kilometerna där loppet gick in på småvägar. Merlöv hade 15 sekunder på klungan och 10 fram till duon som hade gått iväg. Då gick bommarna ner vid en järnvägsövergång just framför Ville.

Klungan blev stannad och Ville blev stannad utan att få tillbaka några sekunder. Utbrytningen  var uppe på nästan fyra minuter som mest. Den här gruppen går hem även om luxemburgen får släppa lite på slutet. För det är en ganska hård final.

Förbundskaptenen Lucas Persson kommenterade:

”Ville är påpasslig men har stolpe ut. Edvin Lovidius säger att han känner sig ganska okej. Både Edvin och Hugo Lennartsson känner att de sitter med ganska bra. Men de blir hindrade av en vurpa framför dem på slutet. Men vi tar nya tag i morgon. Det känns som de är på hugget grabbarna. Jag ser fram emot en ny etapp i morgon med lite mer flyt…”

Orlen Nations Grand Prix, första etappen

 • 1 Kristian Egholm, Danmark 3.19.36
 • 2 Pietro Mattio, Italien +0.36
 • 3 Matthew Brennan, Storbritannien +0.41
 • 45 Edvin Lovidius, Sverige +1.01
 • 46 Hugo Lennartsson, Sverige +1.01
 • 55 Eric Pedersen, Sverige +1.08
 • 79 Jonathan Ahlsson, Sverige +1.22
 • 96 Carl Kagevi, Sverige +2:25
 • 126 Ville Merlöv, Sverige +11.17

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.