Landsväg

Anmäl till SWE Cup #3 – glädjande många LVG-tävlingar som körs i maj

Det är glädjande nog en del större nationella landsvägslopp i maj. Vi laddar givetvis för Giro Himledalen som är SWE Cup #3 – körs söndag 19 maj enligt den nya ABC-modellen för att få mera givande klungkörning. Redan till helgen det dubbla lopp i Jönköping – där Tobias Ludvigsson är anmäld i lördagens linje. Och så räddar Cogheart Cycle Club Bureloppet, som körs dagen innan SWE Cup.

”Vi vill välkomma Cykelsverige till en ny upplaga av Giro Himledalen och SWE Cup. Det är en omtyckt tävling och hoppas att vårvärmen stannar i Skällinge. Som vanligt har vi en lite speciell bana med långa varv. Vi vill ha variation och vi tycker att Giro Himledalen har hittat sin profil med varierande landskap och med en bansträckning som ger deltagarna många möjligheter till att skapa något. Vi tror också att banan tilltalar många olika styrkor hos en cyklist. En mix mellan uthållighet och explosivitet”, säger arrangerande Peter Larsson, Cancano Tours och Cogheart Cycle Club i Varberg.

SWE Cup landsväg 2024

 • Deltävling 1:  20 april, Kinnekulle Energiloppet / Cykelklubben U6. Resultat.
 • Deltävling 2:  27 april, Lyngbyloppet/ Staffanstorps CK, CK Lunedi och CK Ringen. Resultat.
  Totalt efter två deltävlingar av SWE Cup landsväg ABC.
 • Deltävling 3:  19 maj, Giro Himledalen, Varberg / Cogheart Cycle Club Varberg. Anmälan och info här!
 • Deltävling 4:  6 juni, Nationaldagslinjet, Vallentuna / Stockholm Cykelklubb.
 • Deltävling 5:  17 augusti, Skandis Open, Uppsala / Upsala Cykelklubb
 • Deltävling 6:  8 september, Söderåsens linjelopp

SWE Cup ABC-upplägget

Det nya SWE Cup ABC-upplägget ersätter alltså helt gamla SWE Cup landsväg. Här är de viktigaste anledningarna till omordningen:

 • Tanken med denna klassindelning är att locka fler cyklister och att göra det lättare för våra arrangörer
 • Med vår nya klassindelning så hoppas vi på att locka fler masters dam och herr och fler ungdomar såklart. Vi vill att insteget att börja tävla ska bli lättare.
 • Största skillnaden blir att vi startar upp damer B och herrar C.
 • Dam B öppnar också upp för mer master och F15–16, herr C öppnar upp för mer masters och P15–16. Det är fritt för cyklister i F15–16 att välja mellan att starta i  i ungdomsklass eller damB och på samma sätt P15–16 och herrar C.
 • Ungdomarna startar tillsammans i två klasser, men man kommer att få pris i sin åldersklass.
 • På sikt så hoppas vi på att vi får fler startande.

Förutsättningar och instruktioner för SWE Cup landsväg 2024, enligt det nya ABC-upplägget.

Bureloppet räddas och det blir dubbelhelg

Bureloppet KOMMER att köras på lördagen den 18 Maj i Steninge Kyrkby, trots att CK Bure valde tyvärr att dra sig ur sitt lopp.

”Vi i Cogheart har tagit över ansvaret och kommer genomföra tävlingen. Vi känner att det finns en efterfrågan till tävlingar lördag och söndag när många reser lite längre. Dels det, men Bureloppet har en bansträckning som vi vet fungerar för cykeltävling. Det har körts många träningstävlingar i området under flera år och därför vet vi att det fungerar. Bansträckningen innehåller 3 km grusväg på varvet som är 13 km. Det kommer ställa lite krav på cyklisterna, men som sagt, vi vet att denna väg fungerar bra”, säger Peter Larsson.

Tobias Ludvigsson kör Jönköpings linjelopp på lördag

Vid Jönköpings Linjelopp lördag 4 maj, där det går bra att efteranmäla sig tills fredag 23.59, finns glädjande nog Schweizproffset och IFHP-cyklisten Tobias Ludvigsson bland de 125 anmälda. Dessutom finns det GP-lopp på söndagen för den som vill dubbla.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.