Alla grenar
Mountainbike

Uttagningar för kommande MTB världsmästerskap

Uttagningskommittén hade under måndagen en samling för att diskutera och besluta uttagningarna för kommande uppdrag. Besluten om uppdragen fattades först under onsdagen, då medlemmarna behövde landa i en samsyn kring nedan beslut.

Den senaste tiden har innehållit pallplaceringar på Europamästerskap (som är direktkvalificerande till världsmästerskap) men också uppdrag utan de framskjutna placeringar som krävs för att skicka en trupp till ett VM. Resultaten från senaste tidens mästerskap ligger till stor del till grund för nedan uttagningar och uppdrag.

XCE VM Waregem, Belgien 15/8: Uttagna cyklister – Joel Burman, Alva Casserstedt, Ella Holmegård, Alina Johansson, Edwin Lind, Vilgot Lind, Anton Olstam, Martin Setterberg, Matthias Wengelin och Johan Widén. Då VM flyttats från Kina till Belgien ser vi möjligheten att låta flera cyklister få chansen på XCE VM. Ofta handlar ett resultat om att ha marginalerna på sin sida, vilket gör att vi ser positivt med att låta fler åkare än vanligt få chansen. Samtliga ovan nämnda åkare har vid någon del av året visat på framskjutna resultat och/eller prestationer. Åkare som tackar ja till att delta i mästerskapet kommer erbjudas ett ekonomiskt bidrag. Truppen kommer att ledas av Petter Holmegård och Tony Olstam.

XCO VM Mont-Saint-Anne, Kanada 28/8 – 1/9: Uttagna cyklister – Jenny Rissveds. Jenny kommer ställa upp till start med support från sitt egna lag. Inga andra cyklister skickas från Scf. De cyklister som deltog i EM i Brno, Tjeckien visade inte den nivå som krävs för att realistiskt kunna nå en topp 20 placering, som vi anser att resan till VM i Kanada kräver. Istället kommer ett annat uppdrag att skapas till en UCI tävling i Norge den 14/9. Mer info om detta kommer längre fram.

DH VM Mont-Saint-Anne, Kanada 28/8 – 1/9: Uttagna cyklister – Ottilia Johansson Jones. Ottilia har två femteplaceringar vid världscuptävlingar 2019 och är därmed kvalificerad till VM. Ottilia kommer erbjudas ett ekonomiskt bidrag för att åka till VM.

XCM VM Grächen, Schweiz 21-22/9: Uttagna cyklister – Jennie Stenerhag, Michael Olsson och Emmy Thelberg. Jennies brons vid Marathon EM gjorde att hon direktkvalificerade sig till VM. Förutom Jennie så har både Michael och Emmy tagit sig utomlands under året för att möta internationellt motstånd, med framskjutna placeringar.

Enduro Trophy of Nations, Finale Ligurie, Italien 28-29/9: Uttagna cyklister – Robin Wallner, Zakarias Johansen och Alexander Kangas. Robin och Zakarias är bägge rankade topp 15 i världen i Enduro. Tillsammans med Alexander som varit ute på flera av årets EWS’er har Sverige stora chanser på en framskjuten placeringen.