Meny

#SCFteknikövningar

I takt med att allt fler hittar till sporten har vi också sett en ökad efterfråga på teknik- och träningsövningar till både barn, ungdomar och vuxna. Därför har vi inom mountainbike startat upp ett projekt som vi kallar för #SCFteknikövningar .

Genom att cyklister och ledare tillsammans i sina föreningar filmar sina bästa övningar och lägger ut på sociala medier med hashtagen #SCFteknikövningar delas dessa med alla som behöver tips, råd eller inspiration på nya övningar.

För att ytterligare förbättra träffsäkerheten för de som behöver hitta lämpliga teknikövningar kan man även lägga till en färg som beskriver svårighetsgraden på själva övningen. Tillsammans med hashtagen #SCFteknikövningar används med fördel en svårighetsbeskrivning i form utav en färg, exempelvis ”röd” i beskrivningen. Dessa följer skidåkningens färgskala, dvs:

Blå: Lätt, för de flesta åkare. Bör vara lämpad att göra på en parkeringsyta eller liknande. Kan vara olika typer av balansövningar.
Röd: Medelsvår, för medelåkare och uppåt. Kan vara träning på att lyfta framhjulet över större hinder, träning på mindre drops, osv.
Svart: Svårt, för erfarna och avancerade åkare. Träning på hoppteknik, dropteknik, branta partier, osv.

Genom att den som söker och hittar en riktigt bra cykelövning med hjälp av hashtagen #SCFteknikövningar , gillar och kommenterar övningen, hamnar just den övningen högre upp i sökresultaten och når fler sökande.

Några tips för dig som lägger upp en teknik- eller träningsövning med hashtagen #SCFteknikövningar :

I filmen:

  1. Prata och beskriv gärna övningen samtidigt som den utförs av ett barn eller ungdom.
  2. Berätta om de tips du kan ge för att man ska klara den på bästa sätt.
  3. Använd text inklippt i filmen om du önskar/har möjlighet.

I beskrivningen:

  1. Ge övningen ett namn
  2. Skriv en kort beskrivning på övningen
  3. Använd hashtagen #SCFteknikövningar
  4. Skriv färg för svårighetsbeskrivning*
  5. Tagga er förening**
  6. Publicera!

*Är du osäker på vilken färg du ska lägga den under, använd ingen alls. Många övningar kan göras svårare/enklare, och dessutom vara utvecklande för de mer erfarna och duktiga åkarna.

**Om föreningen har ett Instagramkonto och du publicerar från ett annat konto än föreningens.

Lycka till!

PS. Inom kort kommer vi presentera ett pris till den förening som gör bästa filmen enligt MTB’s Strategi- och utvecklingsgrupp. Kriterierna kommer vara baserade på 1. filmkvalité, 2. pedagogiken av filmen, 3. glädje/inspiration. Så sätt igång redan nu med er förenings bidrag för er chans att få priset! Och självklart får man göra fler än bara en film. Det ger både ökad inspiration och ytterligare chans att vinna priset.