Meny

Tävlingsupplägg Enduro

En Endurotävling består av två delar, specialsträckor med tidtagning och transportsträckor mellan de olika specialsträckorna. Enduro är en cykeldisciplin som passar dig som vill kombinera tekniskt rolig cykling med uthållighetsträning.

Alla är välkomna att delta/anmäla sig till våra nationella tävlingar i, oberoende på nivå och tidigare tävlingsbakgrund. Både tävlings- och motionsklasser finns att tillgå.

Specialsträckorna (SP) är själva tävlingsmomentet. Under en tävling ingår normalt cirka fyra till sju specialsträckor av varierande längd, allt ifrån några hundra meter till över två kilometer. Specialsträckorna går i huvudsak utför, men små klättringar kan förekomma. Tiderna på specialsträckorna läggs samman och den med snabbast tid vinner tävlingen. Karaktären på specialsträckorna kan variera beroende på var tävlingen körs, och allt ifrån flowleder med hopp till teknisk stig kan förekomma. Men det viktigaste är att det ska vara rolig cykling!
Transportsträckorna (TS) är också en viktig del av tävlingen. Här få du chansen att umgås med dina medtävlare samtidigt som du transporterar dig till nästa specialsträcka. Transportsträckorna kan även delvis bestå av transport med lift.

För att vinna en Endurotävling behöver du vara både uthållig och tekniskt duktig för att på så sätt kunna ge allt på specialsträckorna och däremellan orka cykla transportsträckorna. Du kan genomföra tävlingen på vilken mountainbikecykel du vill, men en heldämpad cykel är att föredra. En optimal cykel bör ha 120-170 mm fjädringsväg beroende på sträckornas karaktär. Du förbättrar dina möjligheter till en god prestation och ökar din egen säkerhet genom att cykla alla specialsträckor (och transportsträckor) åtminstone en gång på den officiella träningen.

 

Skydd

Tävlande måste bära hjälm under hela tävlingen. SCF har i samråd med arrangörer bestämt att hjälm med hakskydd (full-face hjälm) måste användas på alla deltävlingar. Full-face hjälm med avtagbart hakskydd är tillåtet på transportsträckor. SCF rekommenderar även i enlighet med UCI att utrustning enligt 4.3.013 ska bäras. Läs mer här.

 

Träning inför tävling

Träningen är ej obligatorisk och sker på egen risk. Kör ej i tävlingsfart! Det finns inga arrangörer på plats ute i på sträckorna. Tänk på ett det kan finnas andra brukare av stigarna. Ta hänsyn och agera så fördelaktigt att vi är välkomna tillbaka nästa år igen. Det är ej tillåtet att gå eller cykla banorna mot tänkt åkriktning.

 

Dispensansökan för tävlande i annan klass än sin licenstillhörighet.

Dispens kan endast ges till tävlande över 16 år.

En dispensansökan för att tävla i annan klass än sin licenstillhörighet ska fyllas i av föreningen och sändas till förbundskapten i respektive gren i så god tid som möjligt innan tävling, gärna en månad innan sista anmälningsdatum. Handläggningen kan ta tid då förbundskaptenerna ofta är ute på uppdrag och kan ha svårt att administrera ansökningar med kort framförhållning. Kontaktuppgifter till förbundskaptener hittar du här.

Formulär för dispensansökan
(detta formulär är för tävlande i annan klass än sin licenstillhörighet)

 

Tävlingsregler

De tävlande förväntas ha läst och förstått SCF tävlingsreglemente för Enduro samt följa reglerna under tävling och träning.

Reglementet för MTB Enduro finns i SCF Tävlingsregler del 4. Vid Svenska mästerskapen gäller Tävlingsregler del 17. Bägge finns att läsa i sin helhet via följande länk: https://scf.se/forbundet/tavlingsverksamhet/tavlingsregler/

 

Internationella tävlingar Enduro Info:

Bäst information för internationella Endurotävlingar hittar du på EWS hemsida www.enduroworldseries.com. Men sammanfattningsvis finns det tre nivåer, Kvaltävlingar (Qualifier), Continental series och Enduro World series(EWS).

Kvaltävlingar
En kvaltävling till EWS är i grunden en nationell tävling där du har möjlighet att samla kvalpoäng till EWS. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands. Svenska Mästerskapen Enduro är en EWS Qualifyer.

Continental series
Continental Series är internationella tävlingar centrerade till våra olika kontinenter, till exempel ”Europacupen”, där du har möjlighet att samla kvalpoäng till EWS. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till dessa oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Enduro World series(EWS)
Enduro worlds series är världscupen i Enduro. För att kunna delta i EWS behöver du inneha tillräckligt med kvalpoäng (från ovanstående tävlingar) från föregående säsong för att i början av nästkommande år tillhöra den så kallade ”reserved list”. Reserved list är i grunden världsrankingen i Enduro och mer om vilka krav som ställs kan ses här.