Alla grenar

Tävlingsregler

I mountainbike (MTB) tävlar man i följande mästerskapsdiscipliner:

Cross Country Eliminator (XCE)

Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter. Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.


Olympisk Cross Country (XCO)

Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna (nedan). Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

Tävlingstid (XCO)

  • Elit (damer och herrar):    90 – 105 minuter
  • U23 (damer och herrar): 75 – 90 minuter
  • Junior (damer och herrar): 60 – 75 minuter
  • Veteran (damer och herrar): 75 – 90 minuter

Cross Country Marathon (XCM)

Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp.

Tävlingsdistans (XCM)

  • Elit (damer och herrar):  > 60 km och 80 – 120 km vid mästerskap

Till SCF regelverk