Tävlingsregler

I mountainbike (MTB) tävlar man i följande mästerskapsdiscipliner:

Downhill (DHI)

Individuell start med start ”uppe” och mål ”nere”. Banan ska innehålla varierade terrängavsnitt: smala och breda avsnitt, skogsvägar och stigar, stigar på fält och steniga avsnitt. Banan ska vara en blandning av snabba och tekniska avsnitt. Banan ska pröva åkarens tekniska förmåga hellre än hens fysiska förmåga.


Enduro (END)

Tävlingen innefattar flera transportsträckor och specialsträckor (”timed stages”). Tider
noterade på alla specialsträckor läggs samman och bestämmer totaltiden. En endurobana består av varierad terräng, Banan ska bestå av en blandning av trånga, breda, långsamma och snabba stigar och banor på en blandning av terrängunderlag. Varje specialsträcka ska i huvudsak bestå av nerförsbacke, men lätta pedalrörelser och korta uppförsbackar kan accepteras. Transportsträckor kan bestå antingen av mekanisk upptransport (typ sittlift) eller pedaldrivna klättringar, eller en kombination av båda. Inriktningen på banan ska vara till glädje för deltagaren samt pröva teknisk och fysisk förmåga.


Cross Country Eliminator (XCE)

Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter. Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.


Cross Country Short Track (XCC)

Masstartlopp på en tävlingsbanan som inte får vara längre än 2 km med en total tävlingstid på 20 till 60 minuter. Goda omkörningsmöjligheter ska finnas på banan. XCC-tävlingar på den internationella kalendern skall anses vara Klass 3-tävlingar. Naturliga och/eller konstgjorda hinder är endast tillåtna efter godkännande av teknisk delegat eller chefskommissarie.


Olympisk Cross Country (XCO)

Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna (nedan). Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

Tävlingstid (XCO)

  • Elit (damer och herrar):    90 – 105 minuter
  • U23 (damer och herrar): 75 – 90 minuter
  • Junior (damer och herrar): 60 – 75 minuter
  • Veteran (damer och herrar): 75 – 90 minuter

Cross Country Marathon (XCM)

Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp.

Tävlingsdistans (XCM)

  • Elit (damer och herrar):  > 60 km och 80 – 120 km vid mästerskap

Cross Country Time Trial (XCT)

Individuell start på en tävlingsbanan som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp. Tävlingstid på 10 till 30 minuter. Goda omkörningsmöjligheter ska finnas på banan. Tempolopp som körs endast i samband med XCO-SM av Master- och Ungdomsklasserna. Resultaten från XCT-loppen är seedningsgrundande för XCO loppen.


Till SCF regelverk