Downhill

Bäst information om internationella Downhill tävlingar hittar du på internationella cykelförbundets hemsida UCI.

Enkelt beskrivet kan man säga att Downhill tävlingar är uppdelade i tre kategorier, nationella tävlingar, tävlingar centrerade på kontinenter (till exempel Europacup) och världscupstävlingar. De två förstnämnda kan alla med tävlingslicens delta/anmäla sig till oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Nationella tävlingar
Nationella tävlingar i olika UCI klasser/kategorier. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Europacupen
IXS Downhillcup är den bästa instegstävlingen för dig som vill börja tävla större internationella tävlingar. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

UCI Mountainbike Worldcup
För att kunna delta i världscupen i Downhill som elitcyklist (19+ år) behöver du antingen inneha tillräckligt med UCI poäng (40 poäng) eller bli uttagen till landslagsuppdrag av förbundskaptenen. Som junior (17-18 år) gäller att man blir uttagen att köra i landslagsregi. För både junior och elit finns det även en begränsad möjlighet att söka dispens från förbundskaptenen att få tävla i världscupen i egen regi. Deltagande sker i så fall i landslagskläder, enligt kraven från UCI.

UCI klasser/kategorier
Downhill tävlingar är indelade i olika kategorier (kategori 1-3, CC, CDM, CM) beroende på nivå på tävlingen. Desto högre nivå på tävlingen desto mer UCI poäng har du möjlighet att få vid deltagande och goda resultat.