Alla grenar
Mountainbike

Jenny Rissveds på plats i Kanada: ”Formen är god”

Det är en harmonisk Jenny Rissveds som just nu finputsar den sista tekniken i den mycket utmanande och branta VM-banan vid den lilla vintersportorten Mont Sainte-Anne, norr om Quebec i Kanada.

Jenny Rissveds har varit på plats med sitt Team 31 i VM-byn sedan den 24 augusti och enligt Jennys personliga tränare, Fredrik Ericsson, har träningen flutit på väldigt bra. Formen är god och hon presterar över den nivå som krävs för att få en OS-kvalplats. Men mycket kan hända, menar Jenny Rissveds manager Johan Elliot, som anslöt till truppen under torsdagen.

Jag är väldigt trygg i att hon kommer göra bra ifrån sig. Men som Fredrik också säger, kan vad som helst hända. Hon kan bli sjuk, krascha eller få feber. Men just nu ligger fokus på att Jenny ska fortsätta må bra och att hon ska genomföra tävlingen på sitt vis, säger Johan Elliot

Men det är inte bara prestationen på VM som avgör om Jenny Rissveds säkrar en plats till OS i Tokyo 2020. OS-kvalet för damernas och herrarnas mountainbike pågår till och med den 28 maj 2020 och baseras framför allt på världscupsresultat. De 21 högst rankade länderna på UCI:s nationsrankning, är garanterade minst en OS-plats. I och med att Jenny Rissveds inte tävlat så mycket sedan OS-guldet 2016, ligger Sverige just nu på plats 25 på rankningslistan. Men blir Jenny Rissveds en av de två bästa åkarna på VM, utöver topp-21 i maj 2020, säkrar hon en OS-plats till Sverige.

Jenny har hela tiden varit öppen med sin resa tillbaka från utmattningsdepressionen och hela teamets mål just nu är att hon ska fortsätta må bra och vara så harmonisk som hon är nu, oavsett prestation. Jenny har ett fint team runt sig och vi är tacksamma att Svenska Cykelförbundet (SCF) låter oss hålla det intakt, säger Johan Elliot.

Damernas XCO startar klockan 12.15 lokal tid. (Klockan 18.15 svensk tid) på lördag.
Foto: Joakim Rissveds/Team 31.

Team 31 utgår från barnkonventionen paragraf 31 som handlar om alla barn- och ungdomars rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation. Idén till Team 31 föddes dock redan 2012 och har sedan dess legat och grott. Sedan Jennys comeback förra året, har paragraf 31 löpt som en röd tråd genom hela hennes träning.

Det har fallit sig naturligt. Jenny är helt ärlig mot både sig själv och andra. När hon bestämde sig för att fortsätta sin satsning, ville hon att skulle det vara i egen regi på något vis och att det skulle finnas en mening med allt. Med Team 31 har hon hittat det. Lite: ”Det här är jag”.  Och det blev ju jättebra, säger Johan Elliot.


Under fredagen beslutade SVT att sända loppet direkt från Kanada. Gästkommentator är ingen mindre än Fredrik Kessiakoff, blivande förbundskapten MTB.

Sändningen startar klockan 18.10 på SVT Play lördag.

Damernas XCO startar på lördag den 31 augusti klockan 12.15 lokal tid. (Klockan 18.15 svensk tid).

Observera att Jenny Rissveds inte ger några intervjuer till media före loppet på lördag, men kommer ge intervjuer efter loppet.

 Foto: Joakim Rissveds/Team 31
Text: Jenny Palmqvist SCF