Meny
Mountainbike

Ny bansträckning 2023 – cyklister tar sig an startbacken i Vasaloppet

Inför Vasaloppets sommarvecka 2023 är det nu klart att bansträckningen efter starten i Sälen ändras och att deltagarna i såväl Cykelvasan Öppet Spår som Cykelvasan 90 kommer att få ta sig uppför den klassiska första backen och passera den högsta punkten i Vasaloppsarenan. Precis som skidåkarna gör vintertid.

”Tillsammans med starten, upploppet och målportalen är första backen i Vasaloppet klassisk mark. Det har funnits en vilja från både oss och deltagarna att få till den här utvecklingen och det känns kul att kunna presentera det nu till årets upplaga av Vasaloppets sommarvecka”, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

När Cykelvasan startade 2009 gick cirka 40 kilometer på asfaltsväg. Under årens lopp har banan systematiskt flyttats in i Vasaloppsarenan och sträckorna med asfalt har minskat samtidigt som naturupplevelsen ökat. Att nu flytta in både cyklister och löpare i den första backen är ytterligare ett steg i den riktningen.

”Starten i både cykelloppen och löploppen får nu en ny karaktär och vi tror att det blir en rolig utmaning för alla deltagare. Precis som under vintern kommer utmaningen och upplevelsen att se olika ut för deltagarna beroende på vilken ambitionsnivå de har”, säger Tommy Höglund.

 

Att komma bort från asfaltsvägen har länge varit en önskan och en naturlig del i utvecklingen av sommarloppen. För cyklisterna handlar det även om att få en säkrare cykling i första delen av banan i och med att hastigheten begränsas när cyklingen blir mer teknisk.

I Cykelvasan är den här förändringen en del i en flerårsplan där vi jobbar för att få till en ännu bättre upplevelse i banan. Vi har ett bra samarbete med markägarna och kommer att fortsätta göra ändringar i sträckningen även kommande år och systematiskt jobba för att få ihop våra tre idrotter, skidor, cykling och löpning, ännu mer, säger Tommy Höglund.

Redan torsdag 10 augusti, inför Cykelvasans helg, finns möjlighet för cyklisterna att testa den nya sträckningen under ett event på plats. Här kan man mäta sina krafter mot Sverigeeliten i mountainbike i Vasaloppets klassiska första backe och vara med i en utlottning av fina priser. Programmet kommer på vasaloppet.se.

Ny bandragning för Cykelvasans 90-kilometersvarianter

 • Starten går som vanligt vid Vasaloppsstarten i Berga by i Sälen. Därefter svänger spåret ner mot Västerdalälven och deltagarna cyklar längs älvbrinken drygt en kilometer fram till vägövergången.
 • Där möts man av den berömda backen, tillika den första och största stigningen i Vasaloppsarenan, på cirka 2 kilometer och cirka 170 höjdmeter upp till högsta punkten på 528 meter över havet.
 • Därefter fortsätter spåret på skogsväg, ett lättare parti där det ges möjlighet till återhämtning. Tipset är att ta det lugnt i starten, hitta sitt eget tempo och passa på att njuta av den sagolika vackra infarten mot Vasaloppets första kontroll, Smågan.

Kommande cykelarrangemang på Vasaloppsarenan

 • Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 96 km, start Sälen
 • Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
 • Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
 • Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
 • Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 96 km, start Sälen
 • Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år: Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Text: Vasaloppet
Foto: Ulf Palm/Vasaloppet

 

Svenska Cykelförbundet rekommenderar Motionslicens

 • För att delta i tävlingsklass på Cykelvasan krävs medlemskap i en cykelförening och en tävlingslicens.
 • Svenska Cykelförbundet rekommenderar Motionslicens, som är frivillig, i övriga klasser. Varför gör vi då detta?
 • Med en Motionslicens stöttar du svensk cykel. Dessutom har du som cyklist rätt att delta på alla av SCF sanktionerade motionslopp som ställer krav på licens.
 • I licensen ingår även en olycksfallsförsäkring som gäller vid träning och på sanktionerade lopp från dagen av tecknande till den sista december av licensåret. Försäkringen innehåller även aktiv vård.
 • Du har även rätt att ställa upp i klassen Sportmotion och SCF:s samtliga E-cyclingarrangemang.
 • Läs mycket mera om motionslicensen HÄR på SCF.se och även vid denna FAQ!

Text: SCF