Alla grenar
Landsväg

Ungt lag möter tuff konkurrens i Tour of Estonia – Stålberg debuterar

Lucas Persson och Alexander Wetterhall åker till Tour of Estonia, som har ett riktigt tufft startfält inklusive ett World tour-lag, med ett ungt framtidslag. Åkstarke Nyköpingscyklisten Albin Stålberg, som efter en säsong i Motala nu kör för Team Svealand och Bara Posten, gör landslagsdebut på seniornivå. 

”Vi har unga, åkstarka cyklister och sprinters till start. Vi startar med sju cyklister; fem U23:or och två killar som fyller 23 år. Ett ungt lag med andra ord. Och det är många det bra lag med”, säger svenska förbundskaptenen Lucas Persson inför etapploppet som startar 26 maj.

Lucas Persson ser fram emot ett roligt men tufft Tour of Estonia.

 

Det som sticker ut av lagen som kommer till start i Estland är australiensiska World tour-laget Bikeexchange-Jayco. Sedan spanska Burgos och Team Novo Nordisk från USA från UCI Pro Teams-nivån, en räcka Continentallag – samt rena landslag bara från Sverige, Finland, Lettland, Litauen och Estland. Tufft var ordet.

Sveriges trupp till Tour of Estonia

  • Linus Eriksson Kvist, Motala AIF Serneke Allebike
  • Hugo Forssell, CK Hymer
  • Hugo Lennartsson, Motala AIF Serneke Allebike
  • Edvin Lovidius, Motala AIF Serneke Allebike
  • Eric Pedersen CK Bure
  • David Larsson, Staffanstorp CK
  • Albin Stålberg, Bara Posten*

Debutanten Albin Stålberg är rätt unik när det gäller seniorlandslagscyklister från Nyköping.

Här är ledarstaben i Estland

  • Coacher: Lucas Persson, Alexander Wetterhall
  • Mekaniker: Simon Spiesz
  • Fotograf och extrahjälp: Sebastian Mattsson

Och så här ser etapperna ut i Tour of Estonia, beskrivna av Lucas Persson:

Dag 1: Här körs en prolog med linjecykel. Fullt ös med både kullersten och grusväg.

Dag 2: Då räknar vi med kantvind och spurtavslut. Här blir det viktigt att sitta högt upp med laget så att det inte spricker av i kantvinden framför oss.

Dag 3: Ett varv inne i Tartu som är tekniskt och kuperat; här handlar det mycket om att vara med och hjälpas åt att vara med på utbrytningarna och vara beredd på när dom bästa cyklisterna kör final till sist.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF, Dalibor Valek samt Privat

*Budföretaget Ryska Posten, som även var namn på en cykelklubb, bytte redan i mars namn till Bara posten efter Rysslands invasion av Ukraina – på eget initiativ för att markera. 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners, till SM-veckan i Linköping tillkommer Svenska Spel #tillsammansförflerirörelse och CRC med alla sina cykelrelaterade produkter. Tack vare alla dessa företag nedan kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen. Kolla gärna in dem!