Meny
Landsväg

Tobias Ludvigsson och fyra damer inklusive Jenny Rissveds VM-klara

Förbundskaptenerna Lucas Persson och Alexander Wetterhall har valt att enbart satsa på seniorelitens linjelopp på VM i Australien. Sverige har ett starkt damlag med Jenny Rissveds, Julia Borgström, Hanna Nilsson och Nathalie Eklund. I herrloppet är än så länge Tobias Ludvigsson ensam svensk.

Emilia Fahlin missar dessvärre VM, som avgörs 24–25 september i Wollongong – åtta mil söder om Sydney.

”Hon har gipsat handen och blir borta fyra veckor, så därmed är tyvärr säsongen mer eller mindre över för Emilia. Väldigt synd att vi tappar Emilias säkra spurt som ett av lagets möjliga taktiska drag. Men vi har ett bra och intressant damlag till VM i Australien ändå – där vi helt enkelt har valt att enbart satsa på seniorelit och linjeloppen”, säger huvudansvarige förbundskaptenen Lucas Persson.

Jenny Rissveds imponerade stort här på SM-linjeloppet i Uppsala. Foto: SCF

Jenny Rissveds tackade ja till VM i landsväg innan de långvariga förkylningsproblemen som gjorde att hon missade hela VM i mountainbike i Frankrike. Hon vann SM-linjeloppet efter en mycket imponerande solokörning där Emilia Fahlin vann spurten om silvret före Julia Borgström och Nathalie Eklund. Rissveds var också totaltvåa i tjeckiska Gracia Orlová tour med en etappseger.

”Nu hoppas vi på att hon blir helt hundra frisk och hinner få några bra pass innan avresan till Australien”, säger Lucas Persson.

Julia Borgström har kört bra och positionerat sig väl hela säsongen. Hon var tolva här på U23-EM i Portugal. Foto: SCF

Julia Borgström kommer från en väldigt fin säsong i det unga nederländska stallet Team AG Insurance–NXTG. Hon har bland annat har kört en etapp i den vita ungdomströjan i Tour de France.

Nathalie Eklund har haft en jämn, hög nivå sedan hon hittade formen i somras. Foto: SCF

Nathalie Eklund har visat fin form sedan i mitten av juni då hon vann alla fyra etapperna (!) i Tour of Portugal.

Hanna Nilsson är en viktig kugge i damlaget. Foto: SCF

Även Hanna Nilsson har gjort bra lopp igen nu på sensommaren och fanns, liksom Eklund, med i EM-linjeloppet.

Lucas Persson blickar fram emot VM i Australien med ett intressant damlag fast Emilia Fahlin inte kan komma till start. Foto: Sebastian Mattsson

Det är en tuff VM-bana där den första delen innan loppet går in i en varvbana i Wollongong har en tidig backe som är sex kilometer lång där det är upplagt för en tidig utbrytning.

”Sedan är det en kortare men brant backe på varje varv och en ovanligt lång bansträckning i damernas linjelopp”, säger Lucas Persson.

Damernas linjelopp är närmare bestämt 164 kilometer. Herrloppet mäter 267 kilometer där runt 4000 höjdmeter ska besegras.

Tobias Ludvigsson gjorde ett stabilt linjelopp på EM och får förnyat förtroende i ett enmanslag som kan komma att fördubblas i slutet av veckan. Foto: SCF

I herrarnas linjelopp är det ännu inte klart om Sverige kommer att kunna skicka en eller två cyklister. Den som är uttagen är Tobias Ludvigsson, som gjorde det bra på EM i München. Ludvigsson låg lågt på den platta bansträckningen över 209 kilometer fram tills det sista varvet då han positionerade sig bra bakom stornationernas tåg och blev 21:a.

”Det kommer avgöras i slutet av veckan om det blir ytterligare en plats i herrelitens linjelopp. Vi får återkommer till det och vem det i så fall blir. Men just nu är det Tobias Ludvigsson som har vår enda plats i herrarnas linjelopp”, förklarar Lucas Persson.

Här är tv-tiderna och Sveriges trupp i cykel-VM 2022

Lördag 24 september

  • Linjelopp damer: 04.25-09.00, SVT1/SVT Play.
  • Svenska deltagare: Jenny Rissveds, Julia Borgström, Nathalie Eklund och Hanna Nilsson.

Söndag 25 september

  • Linjelopp herrar: 02.15-08.50, SVT1/SVT Play. Vi återkommer med Eurosports tider.
  • Svenska deltagare: Tobias Ludvigsson samt möjligen ytterligare en åkare som i så fall presenteras i slutet av veckan.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering för media, ange fotocred) samt Sebastian Mattsson


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt och få värdefulla nya erfarenheter. Kolla gärna in företagen och deras erbjudanden nedan!