Landsväg

Superspurtaren Matilda Frantzich vägrade släppa grepp om SM-guldet

Kortdistansens silvermedaljör Clara Lundmark, Norbergs CK, såg starkast ut av alla under loppet MEN det är inte bra att ha med sig CK Ringens Matilda Frantzich när det är 100 meter kvar. Då är hon ruggigt snabb. Imponerande att leverera igen när resten av fältet hade som främsta tanke att se till att hon inte fanns med när spurten drogs upp.

Men titta så jämnt det blev i spurten mot största konkurrenten Clara Lundmark. Riktigt bra inledning av spurten också av Elin Karlsson, vilket gav ett brons till onsdagens XCE-mästare.

Det blev ingen utbrytning som ens var i närheten av att hålla en längre tid. Favoriterna i damernas kortdistans var nämligen på hugget från start. Matilda Frantzich tog nästan lite väl många attacker själv i början.

”Jag vill ju börja offensivt och visa de andra att jag är här och så…det blir ju attacker men alla där framme är så starka så det blir inget av dem. Nu satte värmen ner kapaciteten för min del, så ärligt talat var jag rätt så trött på senare delen av loppet vilket var anledningen att jag slutade ta så mycket ansvar. Jag låg på tredje-fjärde hjul när Borlänge satte tryck och då visste jag att jag har en go chans”, säger en rejält nöjd Matilda Frantzich.

Elin Karlsson såg ut att kunna hota tidigt på det långa upploppet och det skiljer som synes bara ett par decimeter till Matilda Frantzich mot SM-kortdistansens på papperet näst vassaste spurtare, Clara Lundmark. Det är helt enkelt två av landets bästa avslutare i samlad klungspurt.

På bronsplatsen var det kul att se onsdagens XCE-mästare, Elin Karlsson, vara aktiv ute på banan med sitt Borlänge CK som Team 31-cyklisten fortfarande kör för på landsväg. Det här med MTB-cyklister som är vassa även på landsväg fortsätter.

Ella Wahlström, som kör för arrangörsklubben Västerås CK, var fyra efter att ha attackerat en del under andra halvan. Noteras i övrigt att Jönköpings Karin Pettersson var väldigt aktiv i loppet och att Louise Jannerings pilot Catrin Nilsson, förhoppningsvis i Paralympics, var med och spurtade om medaljerna och slutade sjua.

Matildas platssiffra på hennes fem senaste SM-starter på kortdistans och linje är så imponerande. Hör här 2, 6, 1, 2, 1. Om man får räkna bort en – rimligt i en sport som cykel landsväg – så är hon alltså sämsta tvåa.

”Visst tänder jag till lite extra när det är SM. Sedan underlättar det ju att ha en bra spurt när det är samlat in mot mål. Det gäller att spela sina bästa kort. Jag vet att blir det spurt så har jag en go chans medan jag inte alls är lika bra i en utbrytning”, säger Matilda Frantzich.

Om vissa hade hoppats på lite mera utbrytningar, så kan man med rätta säga att det var väldigt hög nivå på den här SM-spurten.

Så slutade damernas kortdistans-SM

  1. Matilda Frantzich, CK Ringen
  2. Clara Lundmark, Norbergs CK +0
  3. Elin Karlsson, Borlänge CK +0
  4. Ella Wahlström, Västerås CK +0
  5. Therese Fjordäng, Örebrocyklisterna +0.01
  6. Sofie Rosencrantz, CK Öresund +0.01
  7. Catrin Nilsson, Athletic Club Salt Lake +0.01
  8. Karin Pettersson, Jönköpings CK +0.01
  9. Ida Ossiannsson, Borlänge CK +0.05
  10. Tilina Levin, Örestadscyklisterna +2.14

Text och foto: Tomas Larsson/SCF