Alla grenar
Landsväg

Stärkande inspirationsläger för juniorer och U23 på Bosön

Förbundskaptenen Lucas Persson och assisterande Alexander Wetterhall har redan startat upp landsvägssäsongen 2022. Det skedde med ett brett kickoffläger för landslagsaktuella juniorer och U23-cyklister på Bosön med fokus på styrketräning.

Martin Eckervad och Ola Nilsson assisterade under ett givande läger på Bosön. Lucas Persson förklarar hur tanken var:

”Vi hade det för att inspirera våra landslagscyklister inför nästa säsong. Vi träffades på Bosön i deras fina testmiljö. Vi fick hjälp med styrketräning av Jesper Sjökvist på SOK. Vi fick kostrådgivning av Emma Lindblom på RF. Daniele och gänget på labbet gjorde fystester på cyklisterna.”

Parallellt fick Lucas och Alexander en avslappnad miljö utan cykel att prata ihop sig om landslags upplägget, om krav och förväntningar. Tillsammans med de som de tror på efter den korta men intensiva säsongen i år motivera varandra var det förutom på styrketräning även fokus på att motivera varandra inför säsongen 2022.

”Vi måste tänka på långsiktighet och hållbart idrottande. De senaste årens utveckling inom jämförbara konditionsidrotter men även inom professionell cykel går ju mot betydligt mera styrketräning än tidigare. Nu var det mycket skivstångsövningar men även att stärka upp hela kroppen med allt ifrån hopprep till att lägga in löpningspass för att skelettet ska få stötarna”, säger Lucas Persson.

Nu finns ett utgångsläge för alla nedanstående cyklister när det gäller flera testvärden, som syreupptagningsvärden efter test med mask.

”Det ska vi nu utveckla vidare och göra uppföljande tester med jämna mellanrum. De som kör utomlands i proffsmiljöer sköter ju sådant själva. Vi måste fokusera på juniorerna och U23-cyklisterna. De är vår framtid”, säger Lucas Persson.

Under 2022 ska ett utvecklingslandslag få internationell erfarenhet i  Nations cup.

Parallellt kommer ett par nya svenska elitlag där U23-cyklister prioriteras under 2022. Svealand Cycling Team under Oskar Ekman samt att Motala har ett proffslag i låg division på gång ser Lucas Persson i grunden positivt på.

”Ja, jättepositivt för svensk cykel. Motala har i sin satsning mycket U23-profil. Och Svealandslaget är också bra om vi bara kan synka våra program. Vårt utvecklingslandslag vill ju ha med cyklister från de här teamen. Därför har det varit viktigt att gå ut med vårt program inför nästa år ganska tidigt.”

Det var en handfull cyklister som var sjuka eller inte kunde komma, varav mest kännbart i damernas U23-grupp. Här är alla aktiva som var med på Bosön.

Damjunior: Felicia Israelsson, Clara Sundgren, Tilde Lindström och Ella Wahlström.

Herrjunior: Axel Persmeen, Isak Magnusson, Gustav Lovidius, Johan Borgström, Axel Giljam, Fabian Berglund, Hampus Kjellberg, Linus Thörnström, Oskar Revelj och Acke Dahlblom.

Damer U23: Julia Borgström, Karin Söderqvist och Felicia Bengtsson.

Herrar U23: Jonathan Ahlsson, Edvin Lovidius, Hjalmar Klyver, Wincent Wallinder, Wilhelm Wallinder, Anton Dahlblom och August Höglund, Eric Pedersen, David Larsson, Hugo Lennartsson och Filip Mård.

Text: Tomas Larsson

Foto: SCF