Meny
Landsväg

Jenny Rissveds kör för norskt team i landsväg – ett mål är Tour de France

Team COOP-Hitec Products välkomnar Jenny Rissveds till sitt lag! Rissveds kommer även i fortsättningen ha huvudfokus på MTB och Team 31. Nu tar hon ett stort steg även när det gäller landsväg då det norska proffslaget bland annat ska köra Tour de France, vilket Dagens Nyheter uppger att Jenny Rissveds satsar på. Det norska stallet bekräftar att Rissveds är en stark kandidat till att starta i Touren men att laget blir officiellt först senare i juni. (Uppdaterad version onsdag 11.20.)  

”Vi är stolta och entusiastiska att meddela att tidigare olympiska mästaren i MTB och nuvarande svenska mästaren på landsväg Jenny Rissveds har skrivit på ett kontrakt och ansluter till laget från den 1 juni 2023”, skriver Team COOP-Hitec Products på sin officiella hemsida.

Där påpekas det att Jennys huvudfokus inom cykling är fortfarande MTB och hennes UCI-lag Team 31 där hon bland annat kör världscupen i XCO och XCC.

Men Jenny Rissveds vill även testa landsvägscyklingen på högre nivå efter att bland annat ha vunnit UCU 2.2-etapploppet Gracia Orlová tour i Tjeckien med det svenska landslaget i slutet av april. Jenny säger så här efter att ha kommit överens med det norska teamet:

”Jag vill skaffa mig ytterligare erfarenhet på landsväg, och jag är väldigt tacksam för möjligheten att ansluta till Team COOP-Hitec Products.”

COOP-Hitec Products får ofta köra på högst nivån Women’s World Tour (WWT) och ska bland annat medverka i Tour de France. DN uppger att Rissveds satsar på att köra Touren som avgörs i åtta etapper mellan 23 och 30 juli i sommar.

Karl Lima är team manager hos COOP-Hitec Products, som är ett UCI Professional Road Cycling Womens Team. Så här säger Karl Lima till SCF.se angående Jenny Rissveds påskrift och planerna angående Tour de France:

”Jag är väldigt glad över att vi har fått knyta Jenny till oss. Vi känner Jennys bakgrund väl och har följt hennes karriär. Jag har stor beundran för hur hon har hanterat sina problem och kommit tillbaka till toppen. Vi på Team COOP-Hitec Products har en önskan att låta henne utvecklas i vårt team, med full respekt för hennes MTB-engagemang. Hennes tävlingsprogram är ännu inte fastställt. Hon kommer givetvis att vara en stark kandidat för att åka Tour De France. Vi gör en officiell uttagning senare i juni – har 16 cyklister i laget som alla vill vara med i detta storlopp.”

Touren har en raffinerande avslutning med först en ren bergsetapp och så ett tempolopp runt Pau i Pyrenéernas nedre sluttningar.

Bland lagen i årets Tour de France för damer återfinns flera andra team med duktiga svenska cyklister. Vi rapporterar givetvis fortlöpande när de officiella uppställningarna blir klara.

Text: SCF
Foto: Dalibor Válek
Grafik: www.letourfemmes.fr