Meny
Mountainbike

De tog medaljerna på SM downhill 2019

Tre nya svenska downhill-mästare har korats för 2019. Carl Blomqvist från CF Fricyklisterna tog hem segern i herrelitklassen, Herman Raffai från Hunneberg Sport och Motionsklubb tog hem titeln som juniormästare och Alfred Widell, Åre Bergcyklister vann klassen P15-16.

SM arrangerades den 20-21 juli i Hafjell av den norska föreningen Mysen IF Sykkel i samarbete med Åre Bergscyklister. Det blev en bra helg med varierat väder och 80 startande, bland dessa två deltagare från Australien och några finska åkare som var sugna på att tävla, men då utanför SM och NM. Alla deltagare körde samma tävling men med respektive lands tävlingsregler och dubbla prisceremonier för att kora de svenska och norska medaljörerna. Tanken är att mästerskapen ska gå vartannat år i Hafjell och vartannat år i Åre.

På fredagen, under träningen på banan kom lite regn så åkarna fick känna på hur halt det kan bli. Lördagen, då seedningsåken skulle köras var det uppehåll hela dagen. Den gamla VM-banan från 2014, som är riktigt bra och rättvis, torkade upp snabbt.

Det var första gången som seedning och final kördes på två olika dagar. Enligt projektledaren för den svenska delen av tävlingen var det ett bra upplägg.

Det inte blev så stressigt på finaldagen med att hinna både köra något träningsåk på morgonen, förbereda sig för seedning och köra final. Nu gick seedningen i torr bana för att på söndagen med regn köra finalåket i blöt bana. Men det fanns gott om tid innan att köra träningsåk innan finalen.

Med detta upplägg krävs det lite mer av arrangören, att ha säkerhetsvakter i två dagar. Det är en av de tuffaste posterna att få volontärer till. Som planeringen ser ut just nu kommer vi nog inte att ha samma upplägg på SM/NM i Åre nästa år, utan vi kommer att köra en dag med både seedning och final, säger Fidde Widell, Åre Bergscyklister.

Samtliga SM-medaljörer på DHI-SM