Alla grenar
Mountainbike

Här är EM-truppen i mountainbike junior/U23, stafett och sprint

Europamästerskapen för mountainbike- cyklisterna är i år uppdelade på två arrangemang. Elitens tävlingar går i Glasgow i samband med en större TV-sänd EM-vecka i början av augusti, medan juniorer och U23:or åker den 26 juli till Graz, Österrike för att göra upp om EM-placeringar.
Trots denna delning kommer man att se ett antal svenska elitåkare i Graz då även EM-stafetten (XCR) och sprinten (XCE) avgörs där.

– Banan i Graz (XCO) är både fysiskt hård och teknisk. Den är kuperad och kommer kräva att cyklisterna ganska snart kommer in i rätt tävlingstempo, säger förbundskapten Annie Söderberg.

I juniortruppen har vi bland annat Hugo Eliasson, Varbergs MTB och Saga Molin, Varbergs MTB som båda har kört starkt på hemmaplan under säsongen och leder den totala SWE cupen i dam- respektive herrjunior.

I U23 har vi den tidigare juniorvärldsmästaren Ida Jansson, Falu CK som nu gör sin andra säsong i U23-klassen där hon på senaste världscupen i Andorra körde in på en 12e plats.

Sverige åker även ner med en riktigt starkt XCE-trupp där VM-tvåan Ella Holmegård, Mölndals CK finns med men även Anton Olstam, CK Natén som tog sin första pallplacering i världscupen tidigare i år.

– XCE-banan vet vi ännu inte mycket om. Den typen av banor brukar kunna ändras ganska friskt beroende på humör hos de som bygger dem. Till skillnad mot XCO-banorna brukar de inte helt sällan byggas upp som temporära banor, säger förbundskapten Annie Söderberg.

 

EM-truppen:
(26-29 juli i Graz, Österrike)

Damjunior:
Saga Molin, Varbergs MTB, XCO.

Herrjunior:
Edvin Lindh, Härnösands CK, XCE
Vilgot Lindh, Härnösands CK, XCO
Hugo Eliasson, Varbergs MTB, XCO
August Höglund, IK Hakarpspojkarna. XCO

U23 herr:
Emil Hedlund, OK Hammaren, XCO

U23 dam:
Ida Jansson, Falu CK, XCO

Damelit:
Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes, XCE + XCR
Ella Holmegård, Mölndals CK, XCE

Herrelit:
Anton Olstam, CK Natén, XCE
Johan Widén, CK Natén, XCE
Matthias Wengelin, Länna Sport CK, XCE + XCR