Meny
Mountainbike

Favoriterna höll i roliga dueller när DH-SM arrangerades på Hafjell

Det blev fina dueller när downhill-SM gick i Hafjell. Oliver Zwar får åka med svenska mästarärmen på sin Uniondräkt även nästa säsong. Det var lika väntat en hård kamp när Walle Tunsved till sist slog Daniel Augustsson med 77 hundradelar i kampen om juniormästartröjan. 

Oliver Zwar hade i totaltävlingen, där alla de bästa norrmänen var åp plats, i sin tur en fin duell där Simen Smestad var snabbast på sin hemmabana.

Oliver Zwar gjorde ett bra SM-finalåk. Arkivbild: Rick Schubert/Racement

”Jag fick det ändå bekräftat inför VM att farten FINNS där, både när det gäller Oliver och Ben. Norrmännen är snabba på sin hemmabana och kom med bra förberedelser medan Oliver och Ben kom halvt jetlaggade direkt från USA och Kanada. Med tanke på förberedelserna var det riktigt fina resultat, så det känns bra”, säger förbundskaptenen Felix Beckeman.

SM DH herrelit

  1. Oliver Zwar, Union
  2. Benjamin Zwar-Kvist +03,45
  3. Adam Eriksson, Gävle CA +05,97

Hur känner du att VM-banan passar bröderna Zwar?

”De håller visserligen på och bygger om banan, men i den kommunikation som vi har haft så känns det som att vi är trygga i att det blir en bra matchning på VM-banan”, säger Beckeman.

 

I herrjuniorklassen var det två riktigt glädjande ingredienser, dels var det hög klass på guldduellen och dels var det många duktiga svenska juniorer till start.

”Jättekul att se att det börjar komma fler unga cyklister även i downhill, inte bara i enduro som har haft en jätterolig trend senaste åren. Jag hoppas att det här är starten på något nytt när det gäller DH”, säger Beckeman.

Walle Tunsved tog hem den jämna juniorkampen som slutade så här:

SM DH herrjunior

  1. Walle Tunsved, ML Sportsclub
  2. Daniel Augustsson, Göteborgs Stigcyklister 00,77
  3. Kewin Kling, Spårvägen +03,88

”Det är som resultatlistan visar. De har varit tajta under hela året och är tajta även vid sidan om tävlingsbanan. De jobbar riktigt bra tillsammans även här på skolträningen i Falun som börjar igen i dag. Det är BRA att och de kan hjälpa varandra ute på tävlingar och att utvecklas!”

Hur ser du på VM när det gäller våra bägge juniorer?

”En nyckel till ett bra resultat är att komma in i allt runt omkring på ett stort mästerskap. Där kan jag bara relatera till min egen karriär. Och det som känns bra redan inför VM i Frankrike är att de har erfarenhet att köra världscup. Vi är ett bra gäng med bra mekaniker…det känns jättebra inför VM.”

Det blev tyvärr ingen mästerskap i damklassen men Fredrik Haglund, Göteborgs Stigcyklister, var med och fixade till en Mastersklass. Sedan gjorde Strängnäscyklisten Alexander Ehrin ett superåk i finalen i ungdomsklassen så slutade så här.

SM DH P13–16

  1. Alexander Ehrin, Strängnäs CK
  2. Jacob Arrelöv, MTB Täby +10,77
  3. Axel Nordqvist +25,71

Även DH-ungdomarna mår bra i sin utveckling av att träffa och tävla mot norska ungdomar.

”Det här var inte sista gången som vi ser ett samarbete mellan Sverige och Norge i downhill”, säger Felix Beckeman.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF