Meny
Mountainbike

XCO-landslaget får ny skepnad när MTB-verksamheten ska utvecklas

Under 2022 har ett utvärderingsarbete över landslagsverksamheten inom XCO gjorts av förbundskaptenen Petter Mattsson och Elitutvecklingskommittén (före detta Strategigruppen). Målet med utvärderingen har varit att se om och hur vi kan utveckla verksamheten för att landslaget ännu bättre skall fungera som en språngbräda ut mot proffsvärlden.

”Vi har sett hur vi i Sverige jobbat historiskt, men även hur andra nationer i liknande sits som oss jobbat tidigare och hur de jobbar i dag”, säger Petter Mattsson, övergripande förbundskapten i MTB.

Resultatet av utvärderingen är en ny struktur inom landslaget för XCO med mål att få fram flera svenska MTB-cyklister internationellt.

Stommen i all landslagsverksamhet utanför mästerskap kommer att ligga på ett fast landslag i U23-klassen. Truppen i det fasta landslaget kommer att vara relativt smal och liten och tanken är att dessa kommer att få support av SCF under alla sex europeiska världscupstävlingar.

En del av fasta landslagets trupp kommer att tas ut och presenteras under de närmaste veckorna den sista slutgiltiga truppen kommer att presenteras under säsongen när tävlingarna kommit igång.

”Tanken med ett fast landslag har funnits under en längre tid och vi ser hur både till exempel Danmark och Norge, med liknande ekonomiska medel, utvecklat sin verksamhet och sina cyklister till en ny nivå genom att använda sig av ett liknande system”, säger Petter Mattsson.

”Med ett fast landslag får de som står närmast ett internationellt genombrott och ett proffskontrakt möjlighet att få stöttning att ta sista steget genom att de i lugn och ro kan göra det långsiktiga jobbet i vad som kan liknas med ett proffslag light”, säger Fredrik Ericsson i Elitutvecklingskommittén.

Under det fasta landslaget kommer trappsteg som Rekryteringslandslaget och Utvecklingslandslaget att finnas. Programmet för dessa trappsteg går för det mesta hand i hand med det fasta landslaget men även lägerverksamhet och andra riktade punktinsatser kan förekomma på de här trappstegen.

Cyklister tillhörande klasserna Elit, U23 och junior kan få ta del i programmet på dessa trappsteg. En cyklist på dessa nivåer har samma förutsättningar som en cyklist i det fastalandslaget att bli kallad till ett mästerskap.

”Genom det fasta landslaget tryggar vi att vår absoluta topp får den trygghet som krävs för att utvecklas. Genom nivån under det fasta landslaget kan vi ge internationell erfarenhet åt en bredare skara med cyklister. Framför allt kan vi belöna cyklister som visat fram fötterna och tagit stora framsteg under innevarande säsong”, säger Petter Mattsson.

Juniorlandslagsverksamheten kommer att vara oförändrad. Här kommer en specifik uttagning att göras för varje uppdrag precis som tidigare säsonger.

”För juniorer som normalt sett har en mer ojämn formkurva är det viktigt att inte stänga dörren för någon av alla lovande cyklister som hittills kanske inte fått till det riktigt men som plötsligt blommat ut mitt under säsongen”, säger Fredrik Ericsson.

Nu fortsätter planeringen inför säsongen 2023 med bland annat bokning av ledare med mera. Landslagsledningen har bland annat annonserat efter mekaniker och massörer.

”Väldigt glädjande att så många visat intresse för att hjälpa till i landslagsverksamheten senaste veckorna. Vi jobbar med att svara alla som visat intresse”, säger Petter Mattsson.

Uttagningskriterier för de olika landslagen och för mästerskap hittas här:

Text och arkivbild: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.