Meny
Mountainbike

Starkt svenskt MTB-lag redo för VM i franska Les Gets – kolla in alla tider!

På torsdag inleds VM i mountainbike i franska alperna, närmare bestämt Les Gets. Efter fina prestationer under säsongen har Sverige ett slagkraftigt VM-lag i både XC och downhill. Givetvis är Jenny Rissveds i XC och Oliver Zwar i DH de stora stjärnorna i respektive gren. Men det är bra bredd i de svenska MTB-landslagen just nu, så det blir ett spännande veckoslut!  

”Det har varit varmt och torrt här, vilket har gjort XCO-banan har blivit så dammig att underlaget börjar bli halt. Men våra cyklister verkar överlag gilla banan och det är fin stämning i truppen. Det ser bra ut”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Apropå torkan som gör att det råder vattenrestriktioner i alpområdet så visar yr.no just nu att det vankas regn, troligen redan på fredag och mera entydigt i helgen.

”Och då ändras förutsättningarna HELT, men det får vi ta när det närmar sig helgen.”

Samarbetet i hela truppen märktes när gravityförbundskaptenen och ex-världsmästaren i 4X, Felix Beckeman, gick igenom de bästa linjerna på XCO-banans tekniska utförspartier.

Först ut i den svenska truppen i Les Gets är juniorerna som ska köra XCO och då de fyra downhillcyklisterna som har sina kval i ett VM-program som ser ut enligt nedan.

Här är alla viktiga svensktider under VM

 • Torsdag 10.30: Kval DH junior med Daniel Augustsson (Göteborgs Stigcyklister) och Walle Tunsved (ML Sportsclub).
 • Torsdag 13.00: Kval DH senior med bröderna Oliver Zwar och Benjamin Zwar Kvist (båda proffsstallet Union).
 • Torsdag 15.00: XCO damjunior med Tilda Hylén (Falu CK).
 • Torsdag 17.00: XCO herrjunior med Edvin Elofsson (Mjölby CK), Hugo Sandin (IK HP) och Leo Lounela (Strängnäs CK).
 • Fredag 17.00: XCC, shorttrack, damelit med Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon (båda proffsstallet Team 31).
 • Lördag 10.00: DH junior final, förhoppningsvis med Augustsson och Tunsved (ej fast tid.)
 • Lördag 14.35: DH seniorelit final, förhoppningsvis med båda bröderna Zwar.
 • Söndag 10.45: XCO U23 med Oscar Lind (Allebike Serneke MTB Team) samt André Eriksson och
  Viggo Karlsson (båda Varbergs MTB Team).
 • Söndag 13.00: XCO damelit med Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon.

Svensk MTB har en bra säsong. På juniorsidan har vi sett genombrott av Leo Lounela internationellt samtidigt som Edvin Elofsson har dominerat på hemmascenen men på grund av sjukdom bara har hunnit med en tävling i tjeckiska cupen internationellt då han var trea. Två unga talanger. Tilda Hylén och Hugo Sandin har också varit säkra.

När det gäller DH har inte bara Oliver Zwar imponerat. På EM var det ensiffrigt även för yngre brorsan Benjamin Zwar Kvist. Men DH-kval på den här nivån är alltid lite ovisst.

”Zwarbröderna har ju gjort en GRYM säsong. Våra juniorer har tagit fina steg. Det blir en spännande torsdag för oss”, konstaterar Mattsson.

På juniorsidan tror Felix Beckeman att den internationella erfarenhet med goda resultat som Walle Tunsved och Daniel Augustsson har byggt upp blir viktigt till VM.

Jenny Rissveds har varit så stark och säker denna säsong. Foto: Thomas Weschta 

Team 31-cyklisterna Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon kör shorttrack (XCC) på fredagen ha haft förkylningsproblem i uppladdningen.

”Men på fredag ska det vara lugnt med den saken. Jag tror att de kommer att ha det roligt i XCC och då kommer det att gå bra”, säger Petter Mattsson.

I helgen är bland annat Oscar Lind topp tio-kandidat i XCO U23 med två formstarka Varbergcyklister som sällskap i form av SM-vinnaren Viggo Karlsson och André Eriksson som nedan provkör XCO-banan.

Jenny Rissveds tillhör sist men inte minst guldkandidaterna på söndag klockan 13 med en intressant start även för Linn Gustafzzon. Missa inte söndagsloppen!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF, Andreas Sandin och Thomas Weschta 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!