Meny
Mountainbike

Slagkraftigt svensk MTB-trupp till Frankrike-VM – både i XC och DH

Sista veckan i augusti är det dags för Sveriges MTB-landslag att ställa sig på startlinjen vid världsmästerskapen i franska Les Gets. Efter fina prestationer under säsongen har Sverige ett slagkraftigt VM-lag. Både XC och DH avgörs på samma VM och ledarresurserna samordnas.

Vi börjar direkt med att presentera truppen. Här är alla cyklister som kommer att representera Sverige under VM.

XC senior

 • Jenny Rissveds (Team31)*
 • Linn Gustafzzon (Team 31)*

XC U23

 • André Eriksson (Varbergs MTB Team)
 • Oscar Lind (Allebike Serneke MTB Team)
 • Viggo Karlsson (Varbergs MTB Team)

XC junior

 • Tilda Hylén (Falu CK)
 • Edvin Elofsson (Mjölby CK)
 • Hugo Sandin (IK HP)
 • Leo Lounela (Strängnäs CK)

Downhill senior

 • Oliver Zwar (Union)*
 • Ben Zwar (Union)*

DH junior

 • Daniel Augustsson (Göteborgs stigcyklister)
 • Walle Tunsved (ML Sportsclub)

*Team 31 har egen support med sig till VM. Bröderna Zwar supportas också av sitt proffsteam på plats vid Les Gets.

”En väldigt intressant vecka i franska Alperna väntar oss. Alla uttagna åkare har under året visat att de håller en hög nivå”, säger MTB-förbundskaptenen Petter Mattsson.

När det gäller XC-cyklisterna finns givetvis största medaljhoppet i Jenny Rissveds, som har radat upp podieplatser i världscupen varav en seger. Rissveds kör precis som Linn Gustafzzon både XCO och XCC under VM.

”Jenny har en fin världscupssäsong bakom sig. På en bra dag kan det gå riktigt fint för henne i Frankrike. Linn har tagit nästa steg i sin utveckling i år och står och knackar på dörren till topp 20 i världscupen. Hoppas vi får se henne ta sig in i topp 20 under VM”, säger Petter Mattsson.

I U23-klassen finns tre intressanta namn som presterat på en bra internationell nivå i år. Alla tre har varit ut och åkt flitigt och fint på världscupen. Oscar Lind (översta bilden) har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio i världscupen i U23-klassen under säsongen.

Bakom Oscar har nykorade svenska XCO-mästaren Viggo Karlsson haft en raketutveckling under sommaren och kommer tillsammans med André Eriksson också att få ta sig an XCO-loppet på VM. Bägge har fajtats runt topp 30 i världscupen under sommaren.

”Rätt dag är Oscar inne i topp tio  även på VM. Han har både i EM och under världscuper visat att det är fullt realistiskt. Hoppas även att Viggo kan rida vidare på den fina våg som han byggt upp åt sig sedan juli månad. André har presterat fint hela sommaren. Det ska bli intressant att se alla tre under VM”, säger Petter Mattsson

Hugo Sandin och Leo Lounela var verkligen vassa på XCC-EM…

Bland juniorerna har vi Tilda Hylén på damsidan som kom kör sitt andra VM. Hon kom in som åtta vid Junior Series i Nove Mesto. På herrsidan bidrar Hugo Sandin med VM-rutin medan Leo Lounela och Edvin Elofsson debuterar i VM sammanhang som förstaårsjuniorer. Men Leo var EM-trea på XCC och sjua på världscupen i Nove Mesto och Edvin har varit väldigt vass i nästan alla årets svenska tävlingar.

”Glädjande nog har vi många spännande juniorer i Sverige i år! Alla fyra som är uttagna kan på rätt dag slå sig in på fina placeringar i sina respektive klasser”, säger Petter Mattsson.

På downhillsidan har Sverige haft ett rejält uppsving under året med flera fina prestationer under säsongen. Gravityförbundskapten Felix Beckeman om truppen till Les Gets:

”Ben och Oliver Zwar har gjort fantastiska resultat under året, vid EM i Maribor sjätte respektive åttondeplats. Bröderna har visat riktigt fin åkning även i världscupen med en åttondeplats av Oliver i Andorra. Stämmer det för bröderna kan vi se resultat i absoluta toppen”, säger Felix Beckeman.

”På juniorsidan har vi Walle och Daniel som tävlat internationellt under året och gjort fina resultat. Walle har toppat med en IXS-Europacup vinst i norska Voss, men även fler pallplatser internationellt under säsongen. Daniel har erfarenheten av VM sedan förra året och har kört stabilt internationellt i år och med dessa två vi har en fin juniortrupp som jag tror kommer leverera med rätt förutsättningar!”

Förbundskaptenen Petter Mattsson har i samråd med strategigruppen beslutat att inte delta i EM-veckan i München då det hade kunnat rubbat uppladdningen inför VM, som inleds bara dagar efter EM-loppen. Linn Gustafzzon var tidigare i sommar trea på XCC-EM, som avgjordes i Portugal.

Linn Gustafzzon tog medalj på XCC-EM men avstår, liksom Jenny Rissveds, XCO-EM i München  för att koncentrera sig helt på VM, i både XCC och XCO.

”Sverige kommer till VM med ett starkt lag och vi kommer hjälpas åt att prestera på allra högsta nivå. Vi hoppas på fina synergieffekter av att hjälpas åt, både XC och Gravity”, avslutar Petter Mattsson och Felix Beckeman.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare tävla internationellt. Kolla gärna in dem och deras erbjudanden nedan!