Meny
Mountainbike

Nya tävlingsregler och klassindelningar i XCO från 2020

Avdramatiserad tävlingsupplevelse och en möjlighet att växa in i sin sport. Inför XCO-säsongen 2020 görs vissa tävlingsadministrativa förändringar i ungdomsklasserna i syfte att utmana de yngsta cyklisterna på rätt nivå och förhoppningsvis öka glädjen för att köra MTB. Förändringen rimmar väl med RF:s ambition om att behålla fler i idrotten, skriver grengrupp XCO i en kommuniké som offentliggörs idag, fredag.

– Det känns jättebra att vi får till dessa förändringar som är efterfrågade av både cyklister, ledare, arrangörer och föräldrar. Jag vill tacka medlemmarna i grengruppen samt kommissariekommittén för sina insatser för att få igenom förändringarna. Nu blir det att löpande följa och utvärdera de ändringar som trätt i kraft. Om något inte får den effekt vi hoppats får vi göra nya justeringar inför 2021. Grengrupp XCO är övertygade om att det finns ett viktigt symbolvärde med att våga pröva nya saker, även om förändring ofta är jobbigt, säger Fredrik Kessiakoff, förbundskapten för MTB.

Men det är inte bara i barn- och ungdomsklasserna som det görs förändringar. Åldern för Herrar Seniorer sänks från 19 år till 17 år och en ny Dam Seniorklass införs.

– Det råder konsensus i MTB-Sverige och i grengruppen om att denna klass måste läggas till. 2020 kommer vara ett övergångsår där Master Woman-licens fortsatt gäller i Elit Woman.

Grengruppen kommer nu sätta högsta fart för att få till de tävlingsadministrativa ändringar som krävs, samt uppdatera den information som finns på scf.se. Tävlingsreglerna kommer uppdateras av kommissariekommittén under mars månad.

Här hittar ni information om de nya tävlingsklasserna

Här kan ni läsa grengrupp XCO:s bakgrund och motivering till årets förändringar i tävlingsklasserna.

foto: Niklas Wallner