Meny
Mountainbike

Lounela 16:e på sitt första VM – fin laginsats av de svenska juniorerna

Snacka om förstaårsjuniorer som tar för sig. Leo Lounela hade länge hugg på topp tio och slutade 16:e i XCO-VM i i franska alporten Les Gets. Edvin Elofsson var topp 30 i hans första storinternationella tävling.  Och lite mer rutinerade Hugo Sandin 32:a.

”Hela veckan nu innan har kroppen varit ganska seg så jag var lite osäker på hur det skulle kännas på tävlingen i dag. Men jag körde på med min vanliga uppladdning och det kändes ganska bra”, säger Leo Lounela.

Leo är förstårsjunior och får kämpa med mindre bra startpositioner.

”Men det gick första tre varven och jag fanns med kring 14:e och hade nos på typ 12:a tror jag. Men efter tredje varvet blev det lite tuffare. Jag hade varit i backen på första varvet och fick jaga i kapp så jag blev trött på slutet, men det hör ju till…”

Vad tar du med dig från din VM-debut till nästa år?

”Väldigt mycket erfarenhet och vana med hur jag ska rejsa och hur jag ska ladda upp…”

Vi har tidigare skrivit om Tilda Hylén som var grymt stark 12:a i damjuniorloppet. Förbundskaptenen Petter Mattsson säger så här om första VM-dagen:

”BRA första VM-dag som downhillåkarna började på bästa sätt. Tilda gör ju ett kanonlopp. Hon gör, vågar jag påstå, säsongen bästa lopp och gör det på ett VM. Hon har koll på alla bitarna, klarar värmen och de tekniska momenten och tryckte på i de avsnitt där hon är som starkast. Så riktigt roligt att se”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Förstaårsjunioren Leo Lounela nosade länge på topp tio och slutade på en fin 16:e plats. Foto: Andreas Sandin

”Herrjuniorerna gör det inte sämre. De börjar så bra alla tre. Efter två och ett halvt varv var egentligen allting perfekt. Killarna plockade ryggar hela tiden. Kanske så att värmen tog ut sin rätt sedan, sedan blev det lite krokigt på sina håll men de höll ändå ihop det riktigt bra alla tre.”

”Leo fick till ett jättefint lopp och kanske till och med hade kunnat vara någon placering högre. Värmen tog ut sin rätt på alla tre men jag tycker att de gjorde det riktigt, riktigt bra”, säger Petter Mattsson.

Så slutade XCO-VM herrjunior

  • 1 Paul Schehl, Tyskland 1.02.48
  • 2 Jan Christen, Schweiz +0.18
  • 3 Paul Magnier, Frankrike +0:24
  • 16 Leo Lounela, Sverige +4.12
  • 29 Edvin Elofsson, Sverige +6.06
  • 32 Hugo Sandin, Sverige +6.26

Alla resultat från VM i liveformat hittar ni HÄR!

Mera bilder kommer under fredagsmorgonen!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF