Meny
Mountainbike

VM i MTB XC i Nove Mesto – så här gick det

Ida Jansson och Jenny Rissveds – ni är BÄST i världen! 

Här är laget som kör för Sverige på VM i Nove Mesto, Tjeckien, 29 juni – 3 juli.

Alexandra Engen, Elit, XCO, XCE
Emil Lindgren, Elit, XCO, XCR
Jenny Rissveds, U23, XCO, XCR
Emil Linde, U23, XCO, XCE,
Martin Setterberg, U23, XCO, XCE
Ida Jansson, Junior, XCO, XCE
Emil Hedlund, Junior, XCO, XCR
Jack Kok, Junior, XCO
Matthias Wengelin, XCE
Johan Widén, XCE, XCR

Rapport från VM

Onsdag 29 juni – XCE (Sprint)

Alexandra Engen, Emil Linde, Martin Setterberg, Ida Jansson, Matthias Wengelin och Johan Widén

Fyra svenska topp tio-placeringar på VM-sprinten. Emil Linde tog sig hela vägen till en stenhård slutfinal, där han slutade som fyra. Matthias Wengelin kom på en fin femteplats efter att han fått problem med bakhjulet i semifinalen och Johan Widén slutade som nia. I damklassen var Alexandra Engen tillbaka på sprintbanan igen efter några års tävlingsuppehåll. Alexandra som till vardags kör för Ghost Factory Race team, placerade sig bra i kvalheaten och tog sig till en sjätteplats.
Samtliga resultat

Torsdag 30 juni, XCR (Stafett)

Johan Widén, Emil Hedlund, Jenny Rissveds och Emil Lindgren

På MTB-banan märks det att intresset har ökat sedan gårdagen, allt fler åskådare. Publikstödet var enormt med öronbedövande tjecker som hejade fram hemmanationen till en silvermedalj. Guldet gick till Frankrike och bronset till Schweiz. Vädret slog om till spöregn en timme innan tävlingen, och helt plötsligt var den dammiga banan ett vått träsk. Emil Linde har varit lite krassllig så Johan Widén tog Emils plats på första sträckan. Johan hade ingen toppdag och tappade en del i början, så det blev till att jaga för Emil Hedlund Jenny Rissveds och Emil Lindgren, som lyckades hämta upp från 16:e till 12:e plats. Jenny hade bästa tiden av damerna och stod för en stor del av upphämtningen.

Ingen topplacering för Sverige på stafetten, men nu har de som inte körde sprinten igår fått kicka igång och är redo för helgens Cross country.

Fredag 1 juli – XCO

Ida Jansson, Emil Hedlund och Jack Kok

Ida Jansson tar JVM-guld i Nove Mesto 2016

Nu firas det i landslagets stuga, som ligger lugnt och skönt mitt ute i skogen i närheten av VM-området. Det blev ett GULD till Sverige genom Ida Jansson! Redan efter första varvet tog Ida ledningen med 12 sekunder, sen ökade hon på ledarpositionen genom hela loppet och körde otroligt starkt med guldet i sikte. Nu har hon fått det finaste man kan få i cykelvärlden – UCI:s regnbågströja – äntligen! 

I herrjuniorernas lopp startade både Emil Hedlund och Jack Kok i mitten av startfältet som bestod av 99 man, med andra ord många att köra ikapp. Emil avancerade genom hela loppet och tog sig från en 29:e plats efter första varvet till att gå i mål som 21:a. Jack kom ut i samma startposition och klättrade upp tio placeringar i första varvet, hade bra fart och körde kontrollerat, men krampade lite mot slutet och sjönk ner till en 55:e placering. 

Lördag 2 juli – XCO

Start Herr U23, kl. 11.00. (Martin Setterberg, Emil Linde).
Start Dam Elit, kl. 15.00. (Alexandra Engen)

Det blev en tuff dag för U23:orna idag. Emil Linde och Martin Setterberg kämpade på väl tills de avbröt tävlnigen. Alexandra Engen har valt att avstå från XCO-loppet med start klockan 15.00, eftersom kroppen efter den framgångsrika sprinten i onsdags inte hunnit återhämta sig. Vi fokuserar nu istället på morgondagens tävlingar med Jenny Rissveds och Emil Lindgren. Heja Sverige! 

Söndag 3 juli – XCO

Start Dam U23, start 11.00. (Jenny Rissveds).
Start Herr Elit kl. 15.00. (Emil Lindgren)

VärldsmästarJenny

Det blev ännu en VM-medalj i mountainbike cross country till Sverige genom Jenny Rissveds, som gjorde en fantastisk prestation i dagens XCO-lopp och tog hem guldet med en dryg minuts marginal. Emil blev 48:a i herrelitens lopp efter ett mycket fartfyllt race. Härligt kämpat! 

Mer om VM i mountainbike 2016