Meny
Mountainbike

U23-trio klara för XCO-landslaget till de bägge världscuperna i juni

Under de två kommande helgerna kommer det fasta landslaget att tävla på världscuperna i Lenzerheide och Leogang, den andra och tredje deltävlingen i årets XCO-världscup. Det innebär att U23-landslaget ställer upp med André Eriksson, Viktor Lindqvist (bilden ovan) och Jakob Söderqvist där. 

Det ska noteras att Oscar Lind, som hade en mycket bra internationell U23-säsong 2022, är kvar i en rehabträningsperiod efter sin jobbiga lårskada.

”Ja, truppen kommer att bestå av samma tre cyklister precis som senast i Tjeckien. Jakob tar Oscars plats på dessa två tävlingar, likt i Nove Mesto. Oscar jobbar fortsatt på att komma tillbaka i tävlingsslag men är inte där riktigt än. Då vi samtidigt har två bra UCI C2-race i Sverige valde vi Elitutvecklingskomittén att inte komplettera truppen ytterligare. Poängen från bra prestationer i Falun och Borlänge kan vara guld värda för cyklister som på sikt vill slå in sig på världscupsnivå”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Jakob Söderqvist byter tillbaka till MTB-cykel efter att ha tävlat på landsväg i Tour of Estonia. Foto: Luc Wilms

 

Likt i Nove Mesto kommer XCC att vara ett lopp som de topp 40-rankade cyklisterna får starta i. För svensk del ser det ut att bli André Eriksson och Viktor Lindqvist som får starta XCC i Lenzerheide.  Jakob Söderqvist, som körde riktigt bra på XCC-loppet i Nove Mesto där han fanns med längst i tätklungan, har tappat på UCI-rankingen senaste veckorna.  XCC-loppen körs på torsdag eftermiddag.

”Vi lärde oss mycket från den första XCC starten på världscupsnivå i Tjeckien och nu blir målet att omsätta lärdomarna i praktiken i Lenzerheide. Sen får vi hoppas att Jakob får till ett bra XCO i Lenzerheide så att även han kommer tillbaka in i XCC till Leogang veckan efter”, säger Petter Mattsson.

André Eriksson har kört riktigt bra på de svenska XCO-tävlingarna i säsongsupptakten där han har dominerat seniorelit av svenskarna. Tuffare här i Nove Mesto.  Foto: Luc Wilms

 

XCO-racen körs på söndag förmiddag och kommer att livesändas på GCN+, Discovery+ och Youtube.

”Jag förväntar mig inga lätta XCO-race den här gången heller. Lenzerheide är på höghöjd vilket ställer andra krav jämfört med Nove Mesto och banan i Leogang kan anses vara annorlunda då den antingen går rakt upp eller rakt ner. Är säker på att grabbarna är fulla av revanschlust efter Nove Mesto och NM”

Efter Leogang kommer truppen att bli kvar nere i Österrike för en träningsvecka inför världscupen i Val di Sole. Truppen kan komma att kompletteras inför Val di Sole baserat på prestatiorna i samband med SWE Cup-tävlingarna i Falun och Borlänge.

Roadtrip med tre deltävlingar i världscupen XCO/XCC

  • 8–11 juni: Lenzerheide, Schweiz
  • 15–18 juni: Leogang-Salzburgerland, Österrike
  • 29 juni–2 juli: Val di Sole Trentino, Italien

Förutom den fasta svenska truppen finns det svenska cyklister som tävlar i egen regi; inte minst intressant att se Team 31:s Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon i damelit.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Luc Wilms (från Nove Mesto)


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.