Meny
Mountainbike

Två välbesökta MTB-läger i Falun med stor energi hos ungdomarna

Snacka om att det är bra drag hos svenska MTB-ungdomar just nu! Vi besökte gravitylägret 29–30 oktober där Felix Beckeman och Erik Källström höll i tränarskapet bägge dagarna och landslagscyklisten i enduro, Oliwer Kangas, hade en uppskattad föreläsning.

Söndagen innehöll massa åkning i helgens finväder. Först teknikträning på olika sektioner på Källvikens banor. Sedan just många åk i kroppen då det fanns tillgång till lift.

”Vi är jättenöjda med lägret. Det är stort intresse för gravity hos våra ungdomar. Det här lägret blev ju fullbelagt snabbt. De har varit entusiastiska båda dagarna och kul med lunchföreläsningen med Oliwer Kangas”, säger Erik Källström med ett leende.

För att utvecklas i tuffa teknikgrenar som enduro och downhill behöver man träna på detaljer i tekniken. Visst, första timmen efter lördagens lunch var väl inte lägrets roligaste, men kanske nyttigaste. Ta bara startträningen.

Felix Beckeman har varit världsmästare i 4X och vet att en bra start kan vara skillnaden mellan medalj och fjärdeplats. Men man bör lägga stor kraft på den lilla detaljen i alla gravitygrenar.

”Om man kan tjäna en sekund på en riktigt bra start i enduro här och där så har man snart fyra-fem sekunder på en hel tävling. De sekunderna är ganska lättförtjänta om man  tränar mycket starter men kan vara väldigt betydelsefulla i slutändan”, säger  Felix och sänker främre pedalen mot det som kanske är det vanliga och ber de 19 adepterna att prova sig fram och tänka på att nöta den detaljen.

Den sista timmen på lördagen läggs i den rätt karga men ack så ändamålsenliga BMX-hallen med en mittdel med ett rejält hopp med mjuk landningsyta.

”Det ger väldigt mycket att ta ut hoppen utan att slå sig”, säger Felix och ler av entusiasmen att när de kör åk efter åk både i mittdelen och i BMX-delen på vänsterflanken.

Energin tyckes aldrig ta slut…

”Nej, men nu är det nog dags att bryta innan de blir för trötta. Här på Hagströmska är BMX-hallen tillgänglig för egenträning även på kvällstid. Det är flera unga cyklister som tillbringar väldigt många timmar här. Och ska man bli riktigt bra i gravity så måste man verkligen nöta den grundläggande tekniken. Det kan man gör här – året runt.”

 

Stort XCO-läger med toppcyklisten Linn Gustafzzon

VM-cyklisten Linn Gustafzzons XCO-läger fylldes blixtsnabbt. Då var det ändå plats för 40 XCO-ungdomar. Under lördagen delades gänget in i två grupper där det var intervallträning med Linn Gustafzzon och teknikträning med Erik Åkesson.

Späckat program på lördagen. Lunchföreläsning om hur viktigt det är med balans i kosten.

Och under söndagen blev det en långtur från Lugnet med 700 höjdmeter. Snacka om att det fanns mycket MTB-energi denna helg.

  • Missa inte bildextra från velodromen efter ytterligare ett lyckat ungdomsläger i Falun. Banlägret avslutades på onsdagen. Kommer under torsdagen på SCF.se!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto gravity: Tomas Larsson
Foto XCO: Jonas Åberg