Alla grenar
Mountainbike

Två förstaårsjuniorer körde så stabilt i Levens trots årets blötaste tävling

Det blev säsongens blötaste tävling för Leo Lounela och Edvin Elofsson i lördagens XCO-race i franska cupen, tillika Junior Series-tävling, i Levens. I en miljö med flera vassa hemmacyklister, som bara vräkte på i de tekniska utförspartierna som om det vore helt torrt, slutade Leo sexa. Det blev ensiffrigt till sist även för en lika väl kämpande Edvin.

Leo Lounela slutade sexa i Frankrike.

 

Leo Lounela, Strängnäs CK, Edvin Elofsson, Mjölby CK samt Länna Sport-cyklisten Stina Kagevi är i Frankrike för att samla på sig erfarenheter i kraft av tre av landets mest lovande förstaårsjuniorer. De har alla tre, var och en på sitt sätt, gjort väldigt fina säsonger.

Edvin Elofsson är ruskigt startsnabb och så var det denna gång också. Under loppets första del etablerade sig Leo som sexa med Edvin tio sekunder bakom sig som sjua.

”Men så stördes jag av en fransk cyklist och hamnade bakom en annan konkurrent som körde långsamt utför och där tappade jag kontakten med Leo och tappade lite den där sista gnistan. Sedan gick det snabbt på slutet igen, förklarar Edvin Elofsson.

Det räckte till att vara med och kämpa kring topp tio igen och sno åt sig en niondeplats. Leo gjorde ett stabilt race där han till och från hade en tredjeplats inom räckhåll tidsmässigt men placeringsmässigt fick nöja sig med att bli sexa efter att ha varit nere på sjunde ett tag. Närmast framför sig hade han vassaa norrmannen Sivert Ekroll. Leo har haft usla startpositioner i världscupen och på VM men har ändå imponerat internationellt.

”Jag fick också en bra start, inte lika bra som Edvin men ändå helt okej. Sedan blev det lite spel fram och tillbaka att komma först in i nedförsbackarna och jag hände först med dem som körde om Edvin, så tappade jag ner till sjunde – men lyckade köra om en grabb och slutade sexa. förklarar Leo.

Rejält regnigt och tuffa förhållanden för Edvin Elofsson och de andra. Årets blötaste tävling…

 

De hade båda tvårejält med grusblandat vatten i ögonen.

”Det var sjukt blött men en bra erfarenhet – och lite ICC-poäng”, ler Edvin.

U19 Junior series Levens

  • 1 Nathan Cornillon, Frankrike 1.11.08
  • 2 Melvin Crommelinck, Frankrike 1.13.02
  • 3 Nael Rouffiac, Frankrike 1.13.14
  • 6 Leo Lounela, Sverige 1.14.31
  • 9 Edvin Elofsson, Sverige 1.14.58

Under söndagen tävlar Stina Kagevi, som är en råtalang i både MTB och den här säsongen landsväg där hon vann SM efter en mäktig solokörning, på samma bana i Levens. När det gäller Leo och Edvin har 2022 varit rena genombrottssäsongen. Elofsson har dominerat nationellt  och Leo har varit vassast internationellt. inte illa av två förstaårsjuniorer.

  • Kolla också in rörlig bild från ruskvädret i Levens: @mtbswecycling på instagram!

Text och fot0: SCF 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.