Meny
Mountainbike

Tuff söndag på världscupen för de svenska XCO-cyklisterna i Les Gets

Det lyfte inte riktigt i söndagens världscup i franska Les Gets för de svenska cyklisterna på förra årets VM-bana i XCO. Jenny Rissveds slutade på plats 16 i damelit, Viktor Lindquist var bästa svensk på en 51:a plats i herrarnas U23 där Oscar Lind gjorde ett topplopp i torsdagens XCC. Unga Tove Dandanell i utvecklingslandslaget var med för att samla erfarenheter i damernas U23-klass och var helt okej 45:a.   

Jenny Rissveds, som kör för Team 31 på världscupen, slutade tolva på fredagens XCC i Les Gets. Hon var härom veckan åkmässigt jättebra med i Andorras blöta XCO-race där två punkteringar grusade chans på topp tre. Nu blev det plats 16 i ett startfält där bredden på toppen har vässats nu när OS i Paris närmar sig.

Jenny Rissveds kämpade på bra. Foto: Thomas Weschta

”Les Gets bjöd oss ​​på ett varmt och dammigt lopp, vilket gjorde det till en utmanande dag för alla att tävla. Publiken gav mycket energi till alla tävlande och vi tackar dem för deras högljudda och passionerade stöd. Jennys upplevelser på banan är inte vad hon skulle hoppas på för tillfället, men hon pressade sitt maximala som hon alltid gör – och är stolt över den insats hon visade”, skriver Team 31 på sitt officiella Instagramkonto.

Världscupen XCO seniorelit damer

 • 1 Mona Mitterwallner, Sverige 1.14.51
 • 2 Puck Pieterse, Nederländerna +0.37
 • 3 Pauline Ferrand Prevot, Frankrike 01.14
 • 16 Jenny Rissveds, Sverige +04.48

* * *

Av U23-cyklisterna var det Viktor Lindquist, den ende som inte fick köra torsdagens XCC på grund av för låg ranking, som var bäst placerade svensk på herrsidan.

”Viktor gör en normal prestation i år”, inflikar förbundskaptenen Petter Mattsson.

När det gäller de övriga två herrarna så kraschade André Eriksson efter en bra start. Oscar Lind var inte riktigt tillbaka för ett långt, tufft internationellt XCO-race efter en vinter och vår med en jobbig långtidsskada. Han var 16:e på XCC:n i torsdags.

”Bågen spändes inför racet, men när det väl blev tävling så hände det tyvärr inte så mycket. Andrés krasch på första varvet får stor betydelse. Oscar behöver behöver mer kontinuitet. Men det var ändå tråkigt att avsluta VC-säsongen på det här sättet”, säger Petter Mattsson.

Förstaårssenioren Tove Dandanell var den enda av de som erbjöds en plats i ett utvecklingslandslag som var hel och frisk och kunde köra i Les Gets. Glädjande att hon fick plats även i torsdagens XCC-lopp och gjorde det helt okej i båda starterna.

”Tove gör det hon ska. Hon är ju förstaårssenior och var på plats för att samla erfarenheter för framtiden”, säger Petter Mattsson.

Världscupen XCO U23 herrar

 • 1 Adrien Boichis, Frankrike 1.04.59
 • 2 Riley Amos, USA +0.23
 • 3 Carter Woods, Kanada +0.31
 • 51 Viktor Lindquist, Sverige +06.45
 • 81 André Eriksson, Sverige +09.57
 • 86 Oscar Lind, Sverige -1 varv

Världscupen XCO U23 damer

 • 1 Samara Maxwell, Nya Zeeland +1.05.45
 • 2 Ronja Blöchlinger, Schweiz +0.24
 • 3 Ginia Caluori, Schweiz +0.58
 • 45 Tove Dandanell, Sverige -1 varv

Just söndagens XCO-resultat är inte så mycket att ta med sig när Petter Mattsson senare i höst ska lämna över till nästa års förbundskapten.

”Från hela helgen tar vi med torsdagens prestation, den var bra. Sedan får vi analysera och utvärdera för att se vad som man kan ta med sig av satsningen på ett fast U23-landslag”, säger Petter Mattsson

Även om Petter Mattsson inte åker med som ledare själv blir det sista internationella landslagsuppdraget XCE-VM den 15 oktober i indonesiska Palangkaraya.

”Vi siktar på att kunna skicka ett par cyklister, men måste avvakta City Mountanbikes villkor. Vi får i alla fall prioritera bort EM i Turkiet senare i oktober dit eventuellt cyklister kan få åka på eget bevåg.”

I downhillvärldscupen i Les Gets, i samma backe där där Oliver Zwar var VM-sexa men också axelskadad senast i Andorra, var det ingen svensk i final. Ingen av bröderna Zwar kom i mål i kvalet. På juniorsidan var Walle Tunsved  56:a och därmed en bra bit från att kvala in till juniorfinalen.

Text: SCF
Foto: SCF, Thomas Weschta och SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.