Meny
Mountainbike

Tuff dag i Nove Mesto men Lounela och Elofsson var med i täten i början

De svenska landslagsåkarna i XCO hade tuffa race i de speciella tjeckiska skogarna runt Nove Mesto under lördagen. Edvin Elofsson och Leo Lounela var i absolut tät till i herrjuniorklassen till en början och noterade tillsammans med damjunioren Stina Kagevi de bästa svenska placeringarna, närmare bestämt 16, 17 respektive 20.

”Nivån var hög, precis som alltid i Nove Mesto. Planen för alla våra fyra startande herrjuniorer var att våga ta plats och kontroll, precis som normalt på en svensk XCO-tävling”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Först ut var herrjuniorerna i ett nästan 150 cyklister stort startfält. Leo Lounela och Edvin Elofsson öppnade friskt och hade vid ett tillfälle en lucka till de övriga cyklisterna under startloopen.

Edvin Elofsson i svenska mästartröjan.

Anton och Nils hade tuffare öppningar pga sämre seedning. Under loppet vände trenden och Edvin och Leo tappade samtidigt som Anton och Nils avslutade starkt. Resultat:

Svenskarna i herrjunior

 • 16 Edvin Elofsson
 • 17 Leo Lounela
 • 32 Anton Unger
 • 88 Nils Johansson
 • 89 Vilmer Hylén (egen regi)

”Killarna gör bra race och vågar ta för sig. Skoj att se Edvin och Leo respektlös ta starten precis som hemma i Sverige. Kankse öppningen var aningen hård vilket gjorde att trenden under racet var sjunkande. Anton kör upp sig bra efter en mindre bra startloop och levererar toppvarvtider mot slutet. Nils kommer igång på slutet och får avsluta bra. Killarna hade siktat på mer i resultatväg men jag är tydlig med att alla klarade av att leverera viktiga delar under tävlingen idag som de aldrig tidigare klarat av internationellt på den här nivån”, säger Petter Mattsson.

Näst på tur var Damjuniorerna och Stina Kagevi. Knappt 90 startande tjejer gav sig ut nästan direkt efter killarnas målgång.

”Stina hade bra känsla inför racet men får tyvärr inte riktigt till starten och tappar rejält direkt. Hon lyckas avancera runt 40 platser till första varvning men efter det är känslan att det mesta av överfarten är förbrukad. En bra prestation var Stina visar att hon tagit steg i rätt riktning sedan Haimning i april”, analyserar Petter Mattsson.

Svenskar i damjunior

 • 20 Stina Kagevi

Herrarnas U2- lopp var likt torsdagens XCC en ny bekantskap. Seedningen baserade sig på XCC resultatet och loppet tv-sändes, två faktorer som U23 åkarna aldrig tidigare fått vara med om. Jakob Söderqvist seedade upp sig fint i torsdags då han slutade 19:e med tidsmässig podiekänning och fick rulla in i startled tre med André Eriksson stod i led fyra och Viktor Lindqvist i femte.

Jakob börjar starkt och försvarar sin införtjänade startposition men tappar efter några varv fart och ryggarna framför försvinner. Viktor har mekaniska bekymmer på första varvet och ligger rätt snabbt näst sist innan hans resa uppåt börjar. André startade trögt men avslutar allra bäst av våra tre cyklister.

”Tyvärr kan vi inte vara nöjda med dagen för U23-cyklisterna, vi får analysera och se vad vi kan göra bättre till nästa gång. Nivån är hög på världscupen, men nivån hos våra cyklister är betydligt högre än vad de kan prestera idag. Antingen vinner man eller så lära man sig. Efter i dag får vi se till att vi har lärt oss något!”

Svenskarna i herrar U23 XCO

 • 66 André Eriksson
 • 90 Viktor Lindqvist
 • 98 Jakob Söderqvist

Av övriga svenska resultat – anmälda på egen hand – från lördagen i Nove Mesto fanns ett par stabila U23-lopp på damsidan samt ett riktigt fint XCM-lopp av Richard Larsén att rapportera om.

Svenskarna i damer U23 XCO

 • 44 Tilda Hylén
 • 48 Tove Dandenell

Svenskarna i herrar XCM

 • 29 Richard Larsén
 • 45 Erik Åkesson

Under söndagen finns tre svenskar i damelit med start 11.30. Inte bara Team 31:s Jenny Rissveds och Linn Gustazzon utan även Sara Öberg. Det loppet sänds live, bland annat i Eurosport 1.

Laddar om för XCO-loppet på söndag 11.30. Jenny Rissveds och Team 31 under lördagens träning på den delvis omgjorde XCO-banan. Foto: Thomas Weschta / @thomaswdesign

I fredagens XCC var Jenny Rissveds länge en av cyklisterna som styrde loppet som gick väldigt fort på den blöta men tekniskt sett lätta banan. Men när det avgörande rycket gick fanns Jenny längre ner och hon slutade 22:a. Linn var 35:a. Detta blir också söndagens startpositioner i XCO.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, förutom Team 31 där det är foto: Thomas Weschta 


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.