Meny
Mountainbike

Tre U23-cyklister med i första fasta truppen till XCO-landslaget 2023

Till säsongen 2023 har en ny struktur skapats på XCO-sidan för landslagen, ni kan läsa mer om den HÄR. Första uttagningen till det fasta landslaget på U23-sidan har nu gjorts.

Truppen består i dagsläget av följande tre cyklister:

  • André Eriksson, Varbergs MTB
  • Oscar Lind, Serneke Allebike CK
  • Viktor Lindquist, Länna Sport CK

”Alla tre cyklisterna visade framfötterna på ett lovande sett under förra säsongen, både nationellt men främst internationellt på världscuper i U23-klassen. Jag tillsammans med elitutvecklingskommittén är säker på att trion av cyklister är den rätta för att axla rollen att vara de första i vår nya satsning”, säger Petter Mattsson, förbundskapten MTB.

Strukturerna runt det fasta landslaget 2023 är uppbyggd för fyra cyklister vilket gör att laget kan komma att kompletteras med en cyklist till under inledningen av säsongen om någon visar framfötterna lite extra.

”Under vintern har vi haft vissa större skade- och sjukdomsbekymmer hos flera cyklister som annars varit aktuella för en plats i laget vilket gjort att vi valt att lämna en plats öppen för att eventuellt fyllas under säsongen. Tidigast i slutet av maj fylls platsen”, säger Petter Mattsson.

Programmet för det fasta landslaget är de europeiska världscupstävlingarna. Uttagningar till mästerskap och andra uppdrag görs i ett senare skede.

”Cyklister utanför den fasta gruppen har samma möjligheter att bli uttagna till ett mästerskap som cyklisterna i det fasta landslaget. Samma kriterier gäller alla i samma tävlingsklass”, säger Petter Mattsson.

På alla tävlingar var det fasta landslaget tävlar finns möjlighet att cyklister blir uttagna som rekryteringslandslagscyklister för att bredda truppen med cyklister som haft en fin utveckling under vintern eller under innevarande säsong. Utvecklingslandslagets program kommer att växa fram under året. Insatser och uppdrag kommer att ordnas efter behov och möjlighet.

”Genom de två nivåerna under det fasta landslaget så hoppas vi kunna stötta damcyklister så att vi på sikt får in en damcyklist in i det fasta U23-landslaget.”

U23- och seniorelitlandslaget tävlar för första gången i Nove Mesto vid världscupen. Men redan nu i mars månad har U23-damer kallats till ett läger i Sverige. Senare under säsongen ordnas ett läger för elit och U23 dit en bredare skara av både herr- och damcyklister kommer att kallas.

Under året kommer verksamheten med det fasta landslaget att löpande utvärderas så att en utveckling av verksamheten kan göras till 2024.

Text: SCF
Foto: Piper Albrecht


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.