Alla grenar
Mountainbike

Tre SM-arrangörer klara – här går mästerskapen i XCO och XCM

Svenska Cykelförbundet har beslutat att godkänna följande tre SM-arrangörer:
CK Master som arrangör av XCO-SM 2021, CSK Ludvika som arrangör av XCM-SM 2021, samt en nykomling i SM-sammanhang i form av CK Järfälla som arrangerar XCO-SM 2022.

Förbundskapten Fredrik Kessiakoff är mycket nöjd att styrelsen gick på grengrupp XC:s förslag och extra glad över att få in en ny arrangör.

– Det är kul att vi kan jobba med så stor geografisk spridning och att vi får in Järfälla, som är en erkänt duktig arrangör och del av SWE Cup 2021. Eftersom XCM-SM Finnmarksturen fick ställa in i år, känns det helt rätt att Ludvika får chansen 2021. Samma sak med CK Master som genomförde ett coronaanpassat SM i år. Roligt att de får chansen att göra SM – förhoppningsvis med publik som det var tänkt från början.

Järfälla CK har under flera år kontinuerligt byggt upp både tävlingsbana och organisation för att kunna arrangera roliga och utmanande tävlingar. Tillsammans med MTB Täby ser Järfälla CK nu mycket fram emot att arrangera MTB-SM 2022.

– Vi är väldigt glada att få arrangera XCO SM 2022. Förhoppningsvis är pandemin ett minne blott till dess, så att restriktioner likt på årets tävlingar inte behövs. Om inte annat så har vi fått erfarenheter för kommande arrangemang av SWE cup 2021 och SM 2022, säger Pontus Andersson, ordförande i Järfälla CK.

Även CSK Ludvika ser fram emot att få arrangera SM XCM i klassisk MTB-terräng i samband med Finnmarksturen 2021.

– Vi är väl förberedda inför SM 2021, då CSK Ludvika även stod som värd för SM 2019.  Vi planerade även för SM 2020, men som bekant så satte Corona stopp för de planerna. Nu hoppas vi bara att det sker radikala förbättringar framöver så att vi kan träffas igen och göra det som alla MTB-cyklister älskar – komma ut på stigarna och mäta krafterna mot och med varandra, säger Tomas Berg, tävlingsledare för Finnmarksturen och SM.

Daniel Dandenell är tävlingsansvarig för CK Master och är stolt att åter få chansen att arrangera MTB SM i Göteborg tillsammans med lokala sponsorer.

– Bevisligen kan vi som klubb arrangera storskaliga tävlingar även om Coronapandemin drar ut på tiden. Men vi önskar och hoppas verkligen att vi denna gång kan bjuda in till den folkfest som eventstaden Göteborg och vi alla hoppades på. Vi har alla förutsättningar. Live-streamingen från årets SM- tävlingar i XCO summerade över 30.000 visningar på nätet. Men 2021 vill vi samla alla längs med tävlingsbanan för att lyfta våra åkare, lyfta stämningen och tillsammans uppleva dramatiken. Första veckan i augusti händer det. Det kommer bli magiskt, säger han.

Exakta datum för de olika SM-arrangemangen hittar ni på Swecyclingonline så fort de sanktionerats.

BILDTEXT: Bild från MTB-SM (XCO) 2020. Arrangör CK Master. Foto: Anders Averdal @aaverdal