Meny
Mountainbike

Team 31 presenterar 31:arena på Lugnet – ska stötta unga cyklister

Team 31 presenterar nu 31:arena. Det svenskbaserade mountainbike-laget Team 31 Ibis Cycles Continental har ingått ett samarbetsavtal med Lugnet Mountainbike AB för aktivering av barn i Dalarna. En av de viktigaste ingredienserna är att det ska vara fortsatt avgiftsfritt för barn och unga vuxna att cykla på Lugnet. Det kommer också att ordnas aktiviteter för alla barn som vill delta.

Lugnet MTB, som är ett samverkansbolag mellan Borlänge CK och Falu CK, har etablerat en XCO-bana och en XCE-bana på Lugnet i Falun.

Den uttalade ambitionen är att arbeta för att etablera Falun på världskartan inom mountainbike och att skapa unika och särpräglade XCO- och
XCE-banor som lockar världseliten till Falun. Under två efterkommande tävlingshelger och veckan däremellan arrangeras Svenska Cykelspelen.

Under 2023 ingår internationella tävlingar i XCO och XCE på Lugnet samt för XCO i Borlänge. Målet med Lugnet MTB är att inte bara att locka elitcyklister utan även cykelintresserade barn, ungdomar och vuxna som kommer att vilja
uppleva den unika arenan med dess omgivning.

De aktiva medlemmarna i Team 31 är Jenny Rissveds, Linn Gustafzzon och Kelsey Urban. Team 31 tävlar främst i världscupen i cross-country (UCI Mountain Bike World Cup.

Team 31 skapades med ett annat mål än att vinna tävlingar – det var viljan att få göra skillnad som var drivande. Team 31:s mål är att ta sig bort från idrottens resultatfokusering och fokusera på att inspirera andra, framför allt barn, att vara aktiva. En förutsättning för det är, enligt Team 31, att fokusera på glädjen i idrottande och hur det hjälper barn (och för den delen vuxna) att få ett mer meningsfullt och hälsosamt liv, både fysiskt som mentalt.

Avtalet mellan Team 31 och Lugnet MTB är ett stort steg i Team 31s strävan att tillgängliggöra och inspirera till idrott för alla barn, inte minst genom cykling. Avtalet går ut på att Team 31 har köpt namnrättigheterna på Lugnets mountainbikearena, vilken kommer att ändra namn till 31:arena.

Jenny Rissveds (översta bilden) och Linn Gustafzzon är två av tre cyklister i Team 31. Här i stenpartiet efter hästskon under världscupen på Lugnets XCE-bana, som ska förbli gratis att cykla på för barn, ungdomar och unga vuxna upp till 25 år.

Avtalet garanterar att mountainbikecykling på Lugnet fortsatt kommer att vara avgiftsfritt för barn och unga vuxna (upp till 25 års ålder). Utöver det så kommer Team 31, genom främst Borlänge CK och Falu CK, att ordna regelbundna och avgiftsfria aktiviteter för alla barn som vill delta.

”Att få skapa ett hem och en bas för Team 31 har varit ett mål för oss länge, och vi kan inte tänka oss en bättre plats eller bättre partners att göra det tillsammans med” säger Robert Whitlock, vd för Team 31.

”Att få möjligheten att göra detta tillsammans med Falu CK och Borlänge CK är verkligen en milstolpe för teamet. Vi tror på samverkan – med olika människor och organisationer. Det är också genom samverkan med våra fantastiska partners till teamet som vi ges möjlighet att kunna gå in och stötta det lokala föreningslivet och barn, det är inget som vi skulle ha klarat av själva”, fortsätter Robert.

Falu CK och Borlänge CK kommer ansvara för de regelbundna aktiviteterna lokalt.”Att få den här stöttningen i vår verksamhet, med massor av ideellt arbetande människor, är otroligt viktigt och stärkande. Minst lika viktigt är det att vi också har ett team med världscyklister som är så engagerade i en så här viktig fråga och tydligt tar ställning för att barn ska ha rätt och tillgång till fritidsaktiviteter.” säger Roger Karlsson, Borlänge CK.

”Att Team 31, med vår egen Jenny Rissveds i laget, vill vara med i vårt arbete med barn i Falun och Dalarna är fantastiskt. Att inte bara vara en förebild på tävlingsbanan, utan även utanför den, inspirerar både barn, men också alla ledare och vuxna runtomkring, på ett sätt som inte ska underskattas.” kommenterar Joakim Fransson, Falu CK, samarbetet.

De första aktiviteterna kommer att ske i samband med Svenska Cykelspelen, som är ett samarbete mellan Falu CK och Borlänge CK, 2023 genom öppna och avgiftsfria aktiviteter för barn.

”Under Svenska Cykelspelen så kommer vi arrangera aktiviteter för alla barn, oavsett nivå och förkunskaper. Eftersom cykelspelen i år krockar med världscupen kan tyvärr inte Jenny och Linn vara på plats, men vi ska se till att Team 31 känns särskilt närvarande ändå.” avslutar Linda Tufvesson, Svenska Cykelspelen som på bilden ovan just har delat ut pris till Jenny Rissveds under tävlingarna där hon var tvåa XCE-världscupen och vann efterföljande XCC-lopp.

Avtalet löper på flera år och arbetet med att ändra arenans namn har precis påbörjats.

Det här är Team 31

  • Team 31 är ett UCI Elite XCO Team och tävlar i världstoppen inom mountainbike XC.
  • Team 31 består utan enbart tjejer och blev som lag totaltrea i världscupen 2022.
  • Under både 2022 och 2023 består Team 31 av de två svenska toppcyklisterna Jenny Rissveds och Linn Gustafzzon samt amerikanskan Kelsey Urban.
  • Siffran 31 står för den 31:a artikeln i Barnkonventionen, som lyder: ”Alla barn har rätt till lek, vilka och fritid.”
  • Läs mera om Team 31 HÄR!

Text: SCF, baserat på Team 31:s pressmeddelande
Foto: SCF