Meny
Mountainbike

Starka svenska insatser på damsidan – topplopp av unga Elinore Nilsson

Det var fantastiskt roligt att se så många duktiga damcyklister ute på IKHP:s uppiffade XCO-bana samtidigt i solskenet på fredagen. Det var den andra dagen i Huskvarna tour och så var det UCI C1-tävling för seniorelit där Linn Gustafzzon segrade och juniorer där Stina Kagevi höll för favoritskapet. 

Linn Gustafzzon tog kommandot direkt i damelit och det mest spännande var vem av Tilda Hylén och estländskan Mari-Liis Mõttus som skulle komma tvåa.

Förstaårssenioren Tilda har varit sjuk över vintern och inte kunnat träna på förrän i april. Men nu ser cyklisten som dominerade juniorescenen stark ut igen.

”Hon var väldigt snabb i de tekniska partierna utför så jag såg till att lägga mig före där på sista varvet och så avgjorde jag uppför”, förklarade Tilda Hylén efteråt.

Linn Gustafzzon, som ni träffar i nästa avsnitt av Cykelstudion, var väldigt nöjd med banan i Huskvarna och segrade till sist med två minuter.

XCO UCI C1 damelit

  1. Linn Gustafzzon, Team 31 1.24.56
  2. Tilda Hylén, Falu CK 1.26.51
  3. Mari-Liis Mõttus, Estland 1.27.17

 

XCO UCI C1 damjunior

  1. Stina Kagevi, Länna Sport CK 1.12.01
  1. Freja Dissing Andersen, MTB Racing Nord Danmark 1.14.29
  2. Elin Karlsson, Borlänge CK 1.17.43

Imponerande varvtider av Elinore Nilsson

När varvtiderna för D15–16 började droppa in var det väldigt imponerade, inte minst ledaren Elinore Nilsson. Hon brände av sitt snabbaste varv på 15.49 och det var det bara världscupstjärnan Linn Gustafzzon som kunde matcha. Låt vara att det är mindre antal varv men här har vi något alldeles extra just nu.

”Det gick jättebra. Det var väldigt kul att vi fick köra exakt samma bana som eliten, svår och teknisk utmanande – men kul. Sedan är det klart att det är inspirerande när man får sådana varvtider. Men nu gäller det att ladda om till sista dagen”, säger Elinore Nilsson.

Bara dryga minuten efter kom Elin Ålsjö in. Båda besegrade duktiga norskan Eline Ekroll. Vilken potential vi har under damjunior…

Sverige har bara en XCO-plats till Europaungdoms-OS (EYOF), något som Elinore Nilsson gärna kör och SWE Cup är underlag till den uttagningen.

”Det vore en dröm. Det är svårt att säga hur jag ligger till internationellt mer än att jag ju var tvåa på UEM förra året, men det vore riktigt kul att testa.”

Alla resultat från andra dagen av Huskvarna tour och totalställningen inför lördagens avslutande XCO här!

Text och bild: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.