Mountainbike

Stark svensk juniortrupp när EM körs i portugisiska Anadia igen

Under fjolårets EM i Portugal ordnade den svenska truppen två brons i XCC och flertalet topp 10-placeringar i andra grenar. EM-tävlingarna körs 6–9 juli på samma område igen. Sverige skickar en på papperet riktigt stark juniortrupp till Europamästerskapen.

Leo Lounela gör en intressant EM-start.

Svenska juniorlaget till EM i Portugal

  • Stina Kagevi, Länna Sport CK
  • Elin Karlsson, Borlänge, CK
  • Edvin Elofsson, Serneke Allebike MTB team
  • Leo Lounela, Strängnäs Bilforum Racing team
  • Nils Johansson, IKHP
  • Anton Unger, Falu CK

Edvin Elofsson gör en intressant EM-start.

Stina Kagevi gör en intressant EM-start.

 

Det finns glädjande många heta svenska cyklister. Förutom trio på bilderna närmast ovan så visade Nils Johansson (först i översta bilden) fin form på landvägs-SM då han vurpade bort guldchansen men kom tillbaka och blev trea.

Anton Unger har flera internationellt gångbara resultat. Tidigare i år har det bara varit Stina Kagevi som har kört för damjuniorlandslaget men nu är de glädjande nog två så Elin Karlsson tillkommer.

”Truppen består av beprövade namn som har varit ute och visat att de klarar av den internationella racen av högsta motstånd. EM blir en sista internationell värdemätare för våra juniorer innan VM i augusti. Enda internationellt sett oskrivna kortet är Elin Karlsson som haft en positiv och stigande trend hittills genom sin comebacksäsong”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Att EM överhuvudtaget skulle köras i Anadia i början av juli meddelades sent av UEC. För sent, för att det skulle gå att fixa allt perfekt. När beskedet kom var budgeten mer än klar och en stor del av pengarna redan upplåsta i andra uppdrag.

”Därför beslöt vi i elitutvecklingskommittén att enbart satsa på juniorer på EM. Vårt fasta landslag som byggs upp av U23-cyklister avslutar i helgen som kommer en turné med tre stycken världscuper. Elitutvecklingskommittén ansåg vi inte att det var hållbart för våra U23-cyklister att skarva i från en lång sejour i Europa till Portugal. Både SM och VM kommer väldigt snabbt på och alla cyklisterna behöver landa, träna och komma i slag igen om det ska kunna bli en bra prestation på VM i Glasgow i augusti”, säger Petter Mattsson.

EM-programmet innehåller, för svensk del, tyvärr inget XCE i år. De svenska juniorerna kommer att delta i disciplinerna XCC och XCO.

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.