Mountainbike

Idres Snow Rythm i 4X-format gav mersmak för fler tävlingar på snö

I helgen var det premiär för Idre Fjälls satsning på snowbike, deras så kallade Snow Rhythm – en tävling som genomfördes på en något justerad skicrossbana. Ella Svegby och Zakarias Johansen segrade i respektive klass i en tävling som gav mersmak för en fortsättning. 

Internationellt finns det stora planer för cykeltävlingar på snö; rent av olympisk potential i någon form även om det är långt dit.

Tävlingen i Idre kördes i samma format som 4X, med träning och kval dag ett och finaler dag två. Banan var 900 meter lång med en god blandning av hopp som passade BMX-åkare bra, kurviga partier som passade enduroåkare och snabba partier för dem som har downhill som förstagren.

Natten till fredag drog ett snöfall in vilket gjorde att Idres duktiga bangäng fick handskotta hela banan med hjälp av snöskyfflar och snöslungor, ett arbete som precis han klart till kvalen på fredagen.

Snabbast på fredagen av herrarna var den meriterade endurocyklisten Zakarias Johansen, som har stor internationell rutin, med tiden 1.07,11. I damklassen satte en annan duktig gravitycyklist, Filippa Ring, från Östersund CK, upp den vassaste kvaltiden efter att ha kört samma sträcka på 1.21,01.

Lördagen såg mycket bättre ut vädermässigt med ett par minusgrader och ingen nysnö i banan som behövde skottas bort. Dagen inleddes med några uppvärmningsåk innan det var dags för finalerna att äga rum, som bjöd på delvis tajta och häftiga race.

Prisutdelningen skedde på stora torget i Idre där mycket publik samlades för att gratulera segrarna Ella Svegby och Zakarias Johansen.

”Att genomföra en cykeltävling på snö är en utmaning eftersom det kräver bra bärighet om det ska fungera. Men allt har gått bra, banan höll fint och jag tycker det blev jättebra racing, så vi kommer definitivt att ta det här konceptet vidare”, säger tävlingsledaren Andreas Danielsson.

Resultat, damer

  1. Ella Svegby, Saltsjöbaden CK
  2. Filippa Ring, Östersund
  3. Elina Davidsson, Falu CK

Resultat, herrar

  1. Zakarias Johansen, MTB Täby
  2. Sigsten Johanson, Vansbro MTB
  3. Robin Wallner, Åre Bergscyklister

Här kommer till sist ett bildspel av Alexander Neimert:

Text: SCF
Foto: SCF och Alexander Neimert