Mountainbike

Premiär för svenska XCO-säsongen och även EM-observation i Alingsås

Årets SM-arrangör bjöd in till en tidig vårtävling i Alingsås för att låta cyklisterna testa vårbenen och provköra sommarens SM-banor. När det gäller juniorklasserna använde de nya MTB-förbundskaptenerna, David Eriksson och Johan Nielsen, även tävlingen som en del i EM-uttagningen. 150 XCO-cyklister var på plats i det kyliga men fina vårvädret för att se vad Dennis Wahlqvist hade fixat till med banan till i år i det långvariga projektet. 

I första starterna, herrar och damer sport med såväl ungdomar och mastersklasser som ska tävla på SM i juli, var ungdomarna Felipe Vergara, Trollhättans SOK respektive Tilde Elofsson, Mjölby CK snabbast.

För de närmast äldre klasserna var det även observationstävling inför EM. I herrjuniorklassen visade IKHP:s Nils Johansson, som öppnat säsongen starkt internationellt, att han är stark denna vår. Johansson klarade länge av att hänga med senioreliten. Strax efter kom hemmacyklisterna från Alingsås SC Markus Karlsson och Olle Isaksson.

I damjunior hade vi 16- åringarna Elinore och Linnea Nilsson från IK Trasten i spets före förstaårsjunioren Elin Ålsjö, CK Uni. En stark trio. Det var också Elinore som var snabbast av samtliga damcyklister på denna tävling.

Bland de startande damseniorerna segrade Emma Belforth, CK Master-cyklisten, som nyligen var så vass på de kuperade banorna i Zwift Games med stora delar av världseliten i E-cycling. Efter en lite långsammare start klättrade hon upp genom fältet och kunde gå först i mål före Ida Ossiansson (Kvänum IF) och Elin Karlsson (Team 31).

I herrelitklassen kopplade en trio grepp om tävlingen från första stund. Svenska mästaren André Eriksson (Varbergs MTB) satte press på förstaårsseniorerna Leo Lounela och Edvin Elofsson, bägge Allebike Factory Team. De unga cyklisterna stod pall för pressen; Edvin var för dagen starkast och vann före Leo.

”Roligt att så många i alla klasser kom och testade vår tilltänkta banan inför SM i juli. Roligt också att många gillade och uppskattade den tuffa banan”, säger SM-banbyggaren Dennis Wahlqvist.

Ny möjlighet att testa SM banan redan nu till helgen. Den inplanerade tävlingen på lördag flyttas på grund av rådande snöväder fram till söndag istället. Banan kommer på grund av vädret att vara stängd fram till kl 17.00 nu på lördag.

Banan går på privat mark, men det är bara att kontakta Dennis Wahlqvist på westheathsc@gmail.com för att kolla möjligheterna om man vill testa den.

Det är också hög tid att anmäla sig till SWE Cup-premiären som är ett Klippingracet i Säter. SWE Cup XCO/XCC kommer under 2024 innehålla följande åtta tävlingshelger.

SWE Cup XCO/XCC 2024

  • SWE Cup #1: 27 april, Klippingracet Säter XCO. Anmälan och mera info.
  • SWE Cup #2, #3: 11–12 maj Borås, XCO och XCC.
  • SWE Cup #4: 19 maj, Göteborg XCO. Anmälan och mera info.
  • SWE Cup #5: 24–26 maj, Huskvarna Tour (TT, XCO, XCC där man måste köra alla för att få poäng i SWE Cup). Anmälan och mera info.
  • SWE Cup #6, #7: 1–2 juni, Lugnet, XCO och XCC.
  • SWE Cup # 8: 7–9 juni, Borlänge Tour (TT, XCO, XCC där man måste köra alla för att få poäng i SWE Cup).
  • SWE Cup #9: 25 augusti, Sigtuna XCO.
  • SWE Cup #10, #11: 14–15 september, Hallbyrundan Jönköping XCO och XCC.

Text: SCF
Foto: Amanda Nordin


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners.