Meny
Mountainbike

Östersunds CK dukar upp till SM-fest i Enduro – i två fina områden

Nu är det helt klart att Östersunds Cykelklubb arrangerar svenska mästerskapen i Enduro, den 28 augusti! Jämtlandsklubben är sedan tidigare klar som arrangör för fjärde SWE Cup-deltävlingen och höjer evenemanget till nästa nivå när ÖCK nu inkluderar 2022 års SM i Enduro. 

”Vi är jätteglada över att ha fått förtroendet och det blir ett uppsving för vår tävling. Visst, det var jättekul att endast få förtroendet för SWE Cup. Men vi var ändå lite rädda att några SWE Cup-deltagare inte skulle dyka upp, då det är en bit att åka. Svenska Mästerskapen drar folk”, säger Björn Sigvardsson, tävlingsledare hos arrangerande Östersunds Cykelklubb.

Klubben påminner sig om antalet deltagare vid svenska mästerskapen i Järvsö förra året. Då dubblerades antalet medverkande gentemot förgående år med endast SWE Cup.

”Skillnaden för oss i år blir lite längre bansträckning för tävlingsklasserna. Så vi får till höjdmeterna. Och vi vill såklart köra elitslingor på de båda områdena.”

Östersund är en av alla orter där Enduro har växt ordentligt de senaste åren.

”Regerande svenska mästarinnan Filippa Ring bor i staden, i länet bor också Robin Wallner, som tillhört världstoppen i enduro i många år. Och Endurogemenskapen mellan Åre och Östersund är stark”, påpekar Sigvardsson.

Nu vill klubben också visa sin fina verksamhet för allmänheten i Östersund. Speciellt ungdomsverksamhet är viktig för sportens utveckling. Och med en stark kultur av sport och natur bland jämtlänningarna, finns det mycket potential inom området. Sträckorna kommer att dras på två platser, med ett förhållandevis kort avstånd till Östersunds stadskärna.

”Ja, vi vill verkligen göra det här. Just att låta kommunen omfamna Enduro som en framtidssport här, är en jättestor del i att vi så gärna ville ha ett SM. Det är jättekul!”

Östberget på Frösön är väl etablerat i gravitykretsar och erbjuder inte bara magiskt vackra vyer ner mot Storsjön, utan riktigt fin Enduroterräng.

”Riktigt tekniska bitar, lite ”flowiga” leder med hopp och berms. Tekniskt och flowigt kan man sammanfatta det som redan före vi förhoppningsvis får öppna en helt ny led. Men det finns också mycket naturstigar på Östberget.”

Ungefär fyra kilometer bort ligger för de flesta mera outforskade Böle stigområde där två-tre sträckor ska dras. Det blir en naturlig transportsträcka över vackra Vallsundsbron, mot Böle tävlingsområde.

”Här finns den längsta leden som kommer att vara med på SM. Den har över 100 fallhöjdsmeter, en härligt flowig led. Böle har gått mycket under radarn så det är KUL om vi får visa upp hela det området så som vi har tänkt oss”, sa Björn Sigvardsson redan veckan före de sista påskrifterna från berörda parter.

Och nu är allt klart för en riktigt varierad SM-tävling. Eftersom tävlingen arrangeras i fantastisk natur med ett unikt läge, nära stad och dess faciliteter, hoppas arrangören på en ordentlig publikfest. ÖCK har också laddat för olika sidoaktiviteter, även för de allra minsta endurofantasterna.

Björn Sigvardsson har redan sett tecken på att Endurocyklingen tas på större allvar inom staden:

”Det blev just klart att lifttiderna utökas enormt och de körs redan vecka 20, till vecka 36. Uppsvinget är stort. Skidsporten i all ära, den är jättestor här – men nu börjar vinterstaden Östersund fokusera lite mer även på andra halvan av året.”

Det går redan bra att börja anmäla sig HÄR till årets SM i Enduro i Östersund den 28 augusti! 

Text: Tomas Larsson/SCF   Foto: Östersunds CK och närmast ovan SCF