Alla grenar
Mountainbike

Oscar Linds avslutning och topp 30 söndagens svenska XCO-grej i VM

Söndagen blev den jobbigaste av de fyra VM-dagarna för svensk del.  När Linn Gustafzzon också blev sjuk fanns ingen svensk till start på damernas XCO, som på förhand var VM:s höjdpunkt. U23-laget med Oscar Lind, André Eriksson och Viggo Karlsson har dessförinnan kämpat på. Men de hade inte dagen och Oscar Linds 29:e plats efter en fin avslutning blev söndagens bästa svensklopp.

”Killarna hade helt enkelt inte dagen i ett lopp där det gick fort i tuffa förhållanden. Men så är det ibland. Det var många etablerade namn med låga startnummer som fick problem”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Men de svenska U23-cyklisstserna kämpade på bra och man kan hitta guldkorn. Oscar Lind (bilden ovan) har nosat på topp tio på världscupen men topp 30 på ett VM är ju inte dålig ändå.

”Oscar Lind gjorde ett RIKTIGT bra sista varv där han tog fyra placeringar. André Eriksson sa efteråt att kroppen integ kändes så bra men att han aldrig hade haft så roligt utför och kört bra där. Vi får ta med oss det i ett lopp där vi var här för att slåss om högre placeringar än så här”, summerar Petter Mattsson.

Så gick det i U23-herrarnas XCO-VM

  • 1 Simone Avondetto, Italien 1.10.35
  • 2 Mathis Azzaro, Frankrike +0.28
  • 3 Luca Schatti, Schweiz +0.57
  • 29 Oscar  Lind, Sverige +5.13
  • 58 André Eriksson, Sverige +8.24
  • 78 Viggo Karlsson -1 varv

Alla resultat i XCO-VM U23 herrar HÄR!

 

Det var INGET muntert VM för Team 31-svenskarna i damelitklassen som hade sitt VM-lopp i XCO. Först stod det klart att guldkandidaten på förhand, Jenny Rissveds, inte var helt återhämtad från en förkylning som hon åkte på just innan världscupen i Kanada. Rissveds tog redan i torsdags beslutet att avstå hela VM.

En blöt och trött Linn Gustafzzon pustar ut efter ett mycket bra XCC-lopp i VM i fredag. Men det blev inget XCO-lopp i Les Gets för Linn som hann bli sjuk till söndagen. Foto:

Linn Gustafzzon gjorde sedan ett bra XCC-lopp på en blöt bana i fredags. Med den 16-platsen i ryggen såg det lovande ut inför söndagens XCO-lopp. Men så blev Linn sjuk, inte samma förkylning som tidigare utan något nytt.

”Riktig otur att vi har båda våra två cyklister är sjuka, men det är så det är ibland. Vi får hoppas att de tillfrisknar snabbt nu så att det får avsluta säsongen på bästa sätt”, säger Petter Mattsson.

XCO-loppet blev en uppvisning från start till mål i hemmacyklisten Pauline Ferrand Prevot som skaffade sig en halvminut väldigt snabbt och hade en minut och 30 sekunder till de jagande redan ute på tredje varvet. Det var alltså en cyklist som Alessandra Keller som blev frånåkt med den marginalen. Snacka om att pricka formen, utföra banan fulländat tekniskt – och gå för det från start.

Amerikanskan Haley Batten och Keller kunde samarbete lite i jakten men det blev i stäöllet en annan vass schweiziska som skulle ta upp jakten. Men närmare än just 1.30 kom aldrig Jolanda Neff.

Så gick det i XCO-VM damelit

  • 1 Pauline Ferrand Prevot
  • 2 Jolanda Neff, Schweiz, +1.35
  • 3 Haley Batten, USA +2.13
  • Linn Gustafzzon, Sverige DNS

Alla resultat i XCO-VM damelit HÄR!

Om man i all korthet ska sammanfatta MTB-VM resultatmässigt så var det en bra juniortorsdag där Tilda Hylén var 12:a och Leo Lounela slutade på plats 16 i sina XCO-lopp. Linn Gustafzzon gjorde som sagt ett jättefint XCC-lopp och var även hon 16:e.

Sedan stack Oliver Zwars finalåk ut REJÄLT under lördagen då han slutade sexa i DH-finalen – med fyra fransmän före var Sverige tredje nation där.

Söndagen, som hade kunnat vara en stor dag för Jenny Rissveds, blev inte lika rolig för svensk del men vi ska inte glömma att Oscar  Lind, som har kört bra på världscupen, är topp 30 och brukbara fem minuter efter segraren i herrarnas U23-lopp.

”Allt som allt tycker jag att vi har haft ett lyckat VM för svensk del fast vi inte har haft Jenny med och Linn bara har kört ett race. Juniorerna kör riktigt bra i XCO:n, U23:orna visade tidigare i veckan att det finns potential för mer. Höjdpunkten på hela veckan var Oliver Zwars sjätteplats i downhill, den bästa svenska insatsen på ett VM på över 20 år. Det var riktigt starkt kört”, säger Petter Mattsson

Text: Tomas Larsson/SCF
Arkivbilder: SCF, Andreas Sandin, Piper Albrecht (mycket mera av hans bilder under måndagsförmiddagen)