Meny
Mountainbike

Zwar om succén på Nya Zeeland: ”Bra race så här tidigt på säsongen”

”Ett riktigt bra race att få till så här tidigt på säsongen. Det var supertekniska förhållanden på grund av regnet som gjorde det utmanande.” Det säger Oliver Zwar efter att ha slutat tvåa i UCI C1-tävlingen på Nya Zeeland, bara tiondelar efter VM-kungen Loic Bruni. (Uppdaterad version 23 mars.)

Zwar kommer från sin klart bästa säsong och inledde säsongen som förhoppningsvis ska utmynna i ett fint VM i skotska Fort William på bästa sätt.

Oliver Zwar, som i år kör för brittiska FMD Racing, var förstås belåten med det klockrena finalracet och andraplatsen i Crankworx Rotorua Downhill:

”Andraplats! Sjukt nöjd med det! Första stora loppet med FMD Racing-teamet och strax bakom mästaren. Jag kan inte klaga”, säger Oliver Zwar.

Ni kan se hur extremt följsamt och fint Oliver körde på Red Bull-tv, lättast HÄR på Zwars Instagramkonto där det också finns fler bilder.

Fransmannen Loic Bruni som ända sedan junioråldern har prenumererat på VM-titlar i downhill och kör i världsmästartröjan efter hemmanationens galet bra mästerskap i Les Gets var lite snabbare. Men Oliver Zwar hade över halvsekunden ner till amerikanske trean.

Den trion stod i en viss särklass i en tävling där det förstås fanns många åkare från Australien och Nya Zeeland men där det var en handfull som brukar sluta topp tio på världscupnivå.

”Det var ett riktigt bra lopp att få till så här tidigt på säsongen. Det var supertekniska förhållanden på grund av regnet som gjorde det utmanande. Också väldigt bra att få lite racing i ryggen under början av säsongen med det nya laget och cykeln”, säger Zwar till SCF.se.

En pangstart på säsongen helt enkelt för den i Falun boende svenskaustraliensaren Oliver Zwar. Han har resten av upptakten av säsongen rätt noga planerad:

”Jag åker tillbaka till Sverige om några veckor för att träna lite mer med Dala Sports Academy följt av några fler tester med laget och några fler försäsongslopp som ett nationellt lopp i Fort William”, säger Oliver Zwar.

Crankworx Rotorua Downhill, UCI C1

  1. Loic Bruni, Frankrike 3.00,35
  2. Oliver Zwar. Sverige 3.00,69
  3. Neko Mulally, USA 3.01,29

Förra säsongen var Oliver Zwar bland annat sexa på såväl EM som VM. Vid det senare mästerskapet hade han fyra fransmän som var tokbra inkörda i hemmabanan före sig…

Text: SCF 
Foto: Boris Beyer