Alla grenar
Mountainbike

Nordiskt samarbete: Hafjell i Norge blir destinationen för SM i downhill

Nu är det äntligen klart och spikat med destinationen för SM i downhill. Lösningen för att få fram både en arrangör och utslagsgivande banor blev bra: fantastiskt fina Hafjell i Norge 13–14 augusti. Och målet är att detta ska utmynna i ett större nordiskt samarbete med just DH.

”Vi hade inte några arrangörer till i år och har haft samarbete tidigare med Norge; stor fördel att vi kan hjälpas åt och att det blir bättre konkurrens, inte minst för våra elitcyklister. Vi från förbundet försöker också jobba för att utöka tekniken hos yngre åkare. Även om vi på SM kör en sammanslagen klass på ungdomssidan vill vi också puffa för att de i Norge har flera ungdomsklasser. Varför inte åka till Hafjell hela familjen”, säger Malin Lindgren Henttonen som är tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

Arrangemanget sker tillsammans med arrangören SK Rye, som arrangerar såväl Norska cupen, Norska Mästerskapen och så sist men inte minst alltså numera även SM i downhill den 13 och 14 augusti. Här blir det två åk på en helg, så dubbelt så roligt!

”Vi ser det som ett steg mot ett fortsatt nordisk samarbete. Jag har förhoppningar om en nordisk cup. För vi vill ha fler norska DH-åkare som tävlar i Sverige. Ja, även cyklister från övriga grannländer”, säger Malin Lindgren Henttonen.

Arenan för loppet är Midtstasjon i Hafjell Bike Park. M-leden var den första cykelleden som byggdes i Hafjell. Leden byggdes på frivillig basis och den första upplagan blev klar 2002. I samband med mästerskapsbanans 20-årsjubileum är det dags att ta tillbaka denna klassiker och nu även som  SM. Midtstasjonleden är drygt 1800 meter lång med en höjdskillnad på 288 meter och innehåller alla element som en DH-led ska ha, beskriver arrangören i sin inbjudan som ni hittar nedan.

Där hittar ni också anvisningar för anmälan, som görs direkt till den norska arrangören. De klasser som har SM-status är tydligt markerade, men de svenska SM-cyklisterna startar alltså i samma klasser som de norska.

Text: SCF
Foto: Union