Meny
Mountainbike

Nöjd Leo Lounela imponerade på juniorernas UCI-lopp i Huskvarna

När det var dags för herrarnas UCI C1-lopp i XCO, som avslutade fredagen på Huskvarnaberget, blev det dels en sprakande norskdansk duell om segern i herrelit och dels en uppvisning av av en nu nöjd Leo Lounela i juniorklassen.

I sju HELA varv slog de följe, norrmannen Knut Røhme och dansken Sebastian Fini Carstensson. Det var till sist bara någon centimeter som skilde till en glad Røhmes fördel.

Bästa svensk var André Eriksson på sjundeplats. Det var verkligen hög internationell klass på detta herrlopp för näst bäste svensk var U23-landslagskollegan Viktor Lindqvist på plats 14.

XCO UCI C1 herrelit

  1. Knut Røhme, Norge 1.19.13
  2. Sebastian Fini Carstensson, Danmark 1.19.13
  3. Mats Tubaas Glende, Norge 1.20.47

I herrjuniorklassen var det full fart på första varvet för Lounela medan Edvin Elofsson segade sig upp till andraplatsen. Leo ledde från start till mål och ägde verkligen UCI C1-loppet för juniorer.

”Det var varmt i backen där det steker på i dag, men ett bra lopp – och det börjar i alla fallnärma sig den form som jag vill ha även om det finns lite mera att ta. Jag har haft en dipp efter det att jag blev sjuk innan tävlingen i Österrike. Det är jobbigt när man inte ens är i närheten av de mål som man har. Men i idag kändes det bra så jag får hoppas att jag kan komma tillbaka lite nu framöver”, säger Leo Lounela efter att ha gjort sin segerintervju till speakern.

Hur var taktiken i dag?

”Jag försökte vara lite cool och kall utför och sedan var det bara att spela på hur de andra körde eftersom jag fik en ledning.”

Leo har varit lite mera startsnabb i år än tidigare. I världscupen i Nove Mesto senast var det rent av så att Lounela och Elofsson etta och tvåa i världscupen i Nove Mesto senast efter startloopen.

”Det var en cool känsla faktiskt. Jag brukar inte få till starterna så där, men då stämde det fullt ut. Så kom Edvin upp vid sidan och sa ”tja tja, nu kör vi” och det gjorde vi ju. Problemet var att de andra var starkare, men det var kul att testa. Jag är ju trots allt junior och lär mig saker hela tiden”, säger Leo Lounela och skiner upp där han sitter och tar igen sig i skuggan på Huskvarnaberget.

XCO UCI C1 herrjunior

  1. Leo Lounela, Strängnäs Bilfourm Racing team 1.10.01
  2. Edvin Elofsson, Serneke Allebike CK 1.10.43
  3. Sigurd Stubberud, Soon CK/NTG Lillehammer 1.11.13

Nu duell att vänta på NM i Göteborg på söndag…

Alla resultat från UCI C1-loppen samt andra dagen av Huskvarna tour och totalställningen inför lördagens avslutande XCO här!

Text och bild: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.