Alla grenar
Mountainbike

MTB-landslaget hade stolpe ut under lördagens EM-hetta i Portugal

Tredje dagen vid MTB-EM i Portugal var den hittills mest krävande, sett till värmen och hettan. Temperaturen steg en bra bit över 30 grader och vinden som svalkat tidigare i veckan var…som bortblåst.

På schemat idag var juniorernas XCO lopp och först ut var herrjuniorerna. Hugo Sandin, Leo Lounela och Casper Casserstedt hade alla fina startpositioner inför racet. Hugo öppnade starkt och var med i den absoluta täten en bra bit in i tävlingen. Leo jagade fint bakom och Casper försökte få igång kroppen efter gårdagskvällens XCE.

”Planenlig start av alla killar, riktigt roligt att se att Hugo är med och rejsar från spets och skapar tävlingen på den trånga banan var banposition var viktig”, säger förbundskaptenen Petter Mattsson som följer skeendet hemifrån Dalarna åp grund av sjukdom.

Efter en stund punkterar Leo, inte bara en utan två gånger och hans race är förstört. Värmen och den hårda starten börjar ta ut sin rätt på Hugo som tappar någon placering. Casper körde jämt och stabilt genom hela loppet. I mål har vi Hugo på plats 19, Casper på plats 47 och Leo på plats 52. De två punkteringarna kostade många placeringar för torsdagens XCC-bronsmedaljör.

En stund senare var det dags för Tilda Hylén och Stina Kagevi i damjuniorernas lopp. Tjejerna inledde stabilt men även här var hettan en central faktor och redan tidigt tvingades Tilda att bryta på grund av den tryckande hettan. Stina gick samma öde som Leo till mötes och punkterade även hon och tvingades bryta i slutet av loppet som en följd av både hettan och punkteringen.

”Tung dag i Portugal, hettan satte sina spår i alla som tävlade idag. Tråkigt med punkteringarna då de förstörde två fina prestationer för Leo och Stina”, säger Petter Mattsson.

I morgon väntar fjärde och sista EM-dagen för MTB-landslaget innan det inom kort är dags för landsväg att ta vid. När det gäller avslutningen av MTB-delen av multi-EM i Anadia.

U23-herrarna ställer sig på startlinjen för sitt XCO lopp. Starttid 15.00 svensk tid och rapportering finns via @mtbswecycling på Instagram. Missa inte det!

Text och foto: SCF