Alla grenar
Mountainbike

XC-landslaget redo för MTB Bundesliga

Säsongens första tävling med mountainbikelandslaget står för dörren och uttagningen till Goldtrophy Sabine Spitz – internationella MTB Bundesliga i Bad Säckingen är klar. Den 6 april reser fem XC-cyklister till tyska Bad Säckingen för en juniorvärldscup, som även är en HC-tävling för elit och U23. Alla tävlingar körs på söndagen den 9 april och de fem uttagna cyklisterna är:

Linn Gustafzzon, elitåkare som öppnade säsongen starkt på Cypern med en 11:e plats i totalen första helgen på Cyprus Sunshine Cup. Linn är från Tärnaby men har sin hemmaklubb i Falun, Team Ormsalva Athletic Club.

Jack Kok från Team Cykelcenter Södertälje IK läser tredje året på Hagströmska gymnasiet i Falun och representerade Sverige som junior på EM i Huskvarna 2016. Jack fortsatte att höja sig ytterligare under den senare delen av säsongen och kör nu i U23-klassen.

Emil Hedlund, OK Hammaren, även han gör sin första säsong som U23:a. Förra säsongen presterade Emil mycket jämnt och höll genomgående en mycket hög standard hela året.

Carl Jarnhagenandraårsjunior som studerar på Skara Cykelgymnasium (RIG) och tävlar för Serneke Allebike Cykelklubb. Har en fin säsong som förstaårsjunior i ryggen då han också representerade landslaget i Huskvarna 2016.

Saga Molin, Varbergs Mountain Bike Club, förstaårsjunior som går på cykelgymnasiet (RIG) i Skara. Saga har redan kört i landslagskläder på cykelcrosstävling. I år har hon deltagit i en juniorvärldscup (XC) i Milano där hon kom 11:a och hon kommer att delta på ännu en deltävling i Marseille den 26 mars.

Bundesliga i Bad Säckingen blir det första landslagsuppdraget för säsongen och för Annie Söderberg, blir det hennes första uppdrag i rollen som förbundskapten:

Vad gäller XC-säsongen kommer vi att satsa på att köra ett par av deltävlingarna som ingår i juniorvärldscupen, som dessutom är HC-tävlingar. HC (hors class) är den kategori som ligger precis under världscup och innebär att även U23 och elit har mycket att hämta på de tävlingarna. Hårt motstånd och bra banor, det passar oss. Vi kommer också köra ett par av de nordiska tävlingarna då vi nu har flera internationella UCI-tävlingar som håller hög klass på närmare håll, säger Annie Söderberg, förbundskapen.

Efter Bad Säckingen fortsätter XC-landslagets säsong med två deltävlingar i UCI Junior World Series, två deltävlingar i danska SRAMLiga och två världsmästerskapstävlingar (XCM och XCO/XCR). VM som går i Cairns, Australien den 5-10 september är den avslutande tävlingen för landslaget i XC. Nytt för i år är att stafettlaget som tidigare bestått av fyra åkare numera kommer att ha fem åkare från varje land.

Preliminärt landslagsprogram 2017

Cross Country (XC)

 • 9 april, Bundesliga, Bad Säckingen
 • 22-23 april, UCI Junior World Series, Haiming, Österrike
 • 10-11 juni, UCI Junior World Series, Gränichen
 • 18 juni, SRAMLiga #3, Varde, Danmark
 • 24-25 juni, VM XCM, Singen, Tyskland (U23 och Elit)
 • 13 augusti, SRAMLiga #4, Varde, Danmark
 • 5-10 september, VM XCO/XCR, Cairns, Australien

Downhill/4X

 • 5-7 maj, European Downhill Cup, Kranjska Gora, Slovenien
 • 27-28 maj, EM, Sestola, Italien (CC) (DHI, Junior och Elit)
 • 24-25 augusti, VM 4X, Val di Sole, Italien
 • 5-10 september, VM DHI, Cairns Australien.

Till landslagsprogrammet med datum för uttagning och uttagskriterier

Linn Gustafzzon,Team Ormsalva Athletic Club

Linn Gustafzzon,Team Ormsalva Athletic Club. Foto: Valentin Baat/SCF

Jack Kok, Team Cykelcenter Södertälje IK

Jack Kok, Team Cykelcenter Södertälje IK. Foto: Valentin Baat/SCF

Emil Hedlund, OK Hammaren

Emil Hedlund, OK Hammaren. Foto: Valentin Baat/SCF

Carl Jarnhagen, Serneke Allebike CK

Carl Jarnhagen, Serneke Allebike CK. Foto Valentin Baat/SCF

Saga Molin, Varbergs Mountain Bike Club

Saga Molin, Varbergs Mountain Bike Club. Foto SCF