Alla grenar
Mountainbike

Mountainbikelandslaget ställer in Italienresa på grund av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset är säsongens första planerade tävling för landslaget i MTB XCO i Italien inställd. Det handlar om Andora Race Cup C1 ITA den 7 mars som arrangören nu valt att ställa in på grund av smittan.

Helgen efter skulle XCO-cyklisterna även köra Trofeo Laigueglia MTB Classic, C2 ITA. Men förbundskapten Fredrik Kessiakoff befarar att även den tävlingen kommer att ställas in och har därför fattat beslutet att att ställa in all landslagsverksamhet i Italien 5-15 mars.

– Eftersom att tävlingen den 14 mars bara ligger ett par kilometer från helgens tävling, kommer den troligtvis ställas in, säger Fredrik Kessiakoff som i stället för att packa landslagsbussen och köra söderöver nu avvaktar ytterligare information.

De nio svenska cyklister som skulle ta deltagit i Andora Race Cup C1 ITA var inbokade på flyg till Nice, Frankrike. Trots att området inte tillhör ett uttalat riskområde har Fredrik Kessiakoff den senaste veckan fört en tät dialog både med Svenska Cykelförbundet och cyklisterna om utvecklingen av Coronaviruset. Redan innan beskedet om att tävlingen var inställd hade landslaget MTB vidtagit åtgärder för att minimera risken för smittspridning i samband med resa, bland annat genom att boka eget boende i stället för att bo på hotell. Man har även tagit fram generella riktlinjer gällande coronaviruset för att minimera risken för smitta.

Nästa tävling som är aktuell är Schweizcupen i Lugano den 22 mars. De flesta cyklister som ska delta har bokat flyg till Milano i Lombardiet, ett av de mer drabbade områdena i Italien.
Det är därför troligt att det blir aktuellt att boka ny flygresa, alternativt får de som vill åka med i förbundsbussen från Sverige istället.

– Vi kommer invänta utvecklingen i Schweiz innan vi fattar några beslut kring den resan, säger Fredrik Kessiakoff.

Tävlingen efter, Garda Lake MTB Race, går i Lombardiet och riskerar också att bli inställd.
Fredrik Kessiakoff tittar därför på alternativa tävlingar just nu. Men inget är bestämt ännu.


Vi uppdaterar löpande informationen kring coronaviruset.

Här hittar du generella riktlinjer för cyklister från SCF

Här hittar ni information och råd från RF

Fredrik Kessiakoff tvingas ställa in landslagsuppdrag i Italien till följd av coronaviruset.
FOTO: Jenny Palmqvist/SCF